Luxus i za časů krize - Cadillac Town Car 1933

Luxus i za časů krize - Cadillac Town Car 1933
Sdílej
 
ABC pro vás připravuje sérii 3D modelů českých automobilových veteránů. Předskokanem je však cizinec: model jednoho z nejluxusnějších vozů minulého století - Cadillac Town Car 1933.


Od svého vzniku v roce 1902 se firma Cadillac stala v automobilovém průmyslu synonymem pro luxus. Když zanikla společnost Henry Ford Company, její zakladatel chtěl pokračovat v nastavené tradici a dál vyrábět vozy, které v sobě budou spojovat precizní technické řešení a elegantní design.

Vozy značky Cadillac od té doby určují trendy ve vývoji automobilů. Společnost jako první například začala používat vyměnitelné části karoserie (1908), v roce 1910 postavila první vůz s uzavřenou kabinou, o dva roky později poprvé použila elektřinu pro napájení zapalování nebo světel.

Oslnil všechny



Kdyby měly nejznámější filmové ceny Oscar kategorii Nejhezčí filmové auto roku, v roce 1933 by ho určitě vyhrál právě Cadillac s označením Town Car 1933, jehož model najdete i v aktuálním čísle našeho časopisu (ABC 8/2009).


Tento elegantní vůz se na předávacím ceremoniálu Oscarů v roce 1933 objevil po boku americké herečky Joan Crawfordové a strhl na sebe veškerou pozornost. Přestože Amerika právě prožívala hospodářskou krizi, firma Cadillac představila model, který všechny ohromil svým elegantním designem založeným na ladných zaoblených tvarech.

Cadillac Town Car 1933 dodnes patří mezi jedny z nejhezčích a nejluxusnějších veteránů.

 

 

Články odjinud