Sluneční letadlo?

Sluneční letadlo?
Sdílej
 
O letounu SolarImpulse se sice nedá mluvit jako o dopravním prostředku budoucnosti, ale už nápad sám stojí za zmínku. Odvážlivec Bertrand Piccard chce na tomhle stroji obletět celou zeměkouli. "Bude to jednodušší než balonem," myslí si.

Sluneční letadlo?

NÁPAD


Ještě do konce letošního roku chce se SolarImpulsem udělat zkušební dvoudenní let, aby zjistil, jaké jsou jeho možnosti.


Letadlo je vyrobeno z ultralehkých uhlíkových vláken, jeho křídla mají rozpětí necelých 61 metrů. Mimo jiné i proto, aby se na ně vměstnalo přes 12 tisíc solárních panelů pohánějících čtyři motory o výkonu 10 koní.

OST

 


 

Videokvětina


USB VYCHYTÁVKA


Ideální je taková rostlina, o kterou se téměř nemusíte starat. Tuhle stačí připojit do USB počítače. Uvnitř květu je důmyslně ukrytá webkamera, která zvládne snímat obraz v rozlišení 640 × 480 pixelů rychlostí 30 snímků za vteřinu. Květ, tedy webkameru, lze díky pružnému stonku libovolně natáčet a polohovat. Videochat s kamarády tak bude maximálně pohodlný.
Rostlina je navíc vybavena lampičkou s 12 diodami. K dokonalosti jí chybí jen vůně.

VRATISLAV HARABIŠ

 



Měsíc Io

HVĚZDÁRNA

 


Jupiterův měsíc Io je jediný měsíc ve sluneční soustavě, na jehož povrchu existuje několik desítek aktivních Astronomové byli překvapeni, že objekt velikosti našeho Měsíce je tak aktivní. Může za to gravitační působení Jupiteru a dalších tří měsíců (Europa, Ganymed a Callisto), které nahřívá jeho nitro. Na základě podrobného sledování drah měsíců astronomové zjistili, že Io se pomalu přibližuje k Jupiteru, zatímco zbývající tři měsíce se od planety vzdalují. Tím povede slábne gravitační ovlivňování Io, což v geologicky blízké době (asi 100 milionů let) k zastavení jeho vulkanické aktivity.

FRANTIŠEK MARTINEK

 



Myška jako sluchátko


Na internetu se v poslední době rozmohlo telefonování známé jako VoIP. Pro něj lze využít tuhle myšku. Zní to divně, že? Po vysunutí spodní části s ukrytou klávesnicí se myš změní ve sluchátko. Na zabudovaném LCD panelu se zobrazují různé informace, například jméno volajícího. K počítači se myš připojuje pomocí USB portu, není potřeba žádná zvuková karta ani externí napájení. Až vám bude někdo volat, stačí prostě zvednout myšku.

VRATISLAV HARABIŠ

 



Medúza na stole


Je sice pravda, že medúzy v tomto akváriu jsou pouze plastové, ale dokážou předvádět stejně okouzlující tanec jako ty živé. Hezky se vznášejí a světelná show dokresluje dokonalou atmosféru.
Takové akvárium by měl mít na stole každý, protože jak známo, pohled do akvária uklidňuje a pomáhá odbourávat stres.

VRATISLAV HARABIŠ

 



Orlí oko


Astronomové používají množství radioteleskopů, kterými přijímají rádiové záření přicházející z vesmíru. Jeden z nich se nachází na Havajských ostrovech na úbočí sopky Mauna Kea. Radioteleskop SMA (Submillimeter Array) se skládá z osmi antén o průměru 6 metrů.


Při společném pozorování s radioteleskopem JCMT (James Clerk Maxwell Telescope) o průměru 15 metrů a s radioteleskopem CSO (Caltech Submillimeter Observatory) o průměru 10 metrů, které jsou propojeny optickými vlákny, vznikne doposud největší radioteleskop o průměru 782 metrů s doslova "orlím zrakem".

FRANTIŠEK MARTINEK

 

Články odjinud