Nemyslíš? Zaplatíš!

Nemyslíš? Zaplatíš!
Sdílej
 
Víte, že reakční doba je u řidiče přibližně jedna vteřina? Při rychlosti 50 km/h to znamená, že auto ujede ještě 14 metrů, než řidič vůbec sešlápne brzdu.

Velké množství řidičů však maximální povolenou "padesátkou" nejezdí a mají pocit, že stejně bezpečná je i "šedesátka", kterou se ostatně ve městech jezdilo dříve.

Jenže víte, že rozdíl v brzdné dráze mezi padesátkou a šedesátkou je devět metrů? A že při šedesátce je třikrát vyšší počet smrtelných úrazů než při padesátce? To všechno jsou informace, které se můžete dozvědět na webu Nemyslíš, zaplatíš. Stejně se jmenuje i kampaň, kterou natočil režisér Filip Renč, a která v několika velmi drastických spotech ukazuje, co všechno se může na silnici stát.

Že ještě neřídíte, protože vám nebylo osmnáct? Ono to vlastně nevadí, většina informací je totiž určená pro chodce, kteří jsou mnohem zranitelnější a ohroženější. Možná se vám zdá kampaň příliš drastická, ale právě taková je prý nejefektivnější.

Britové vsadili na trochu jiný způsob. Na jejich dopravně-bezpečnostním webu si můžete zahrát i hru, ve které se zároveň učíte najít bezpečná místa pro přecházení ulice. Ovšem pozor: nezapomeňte, že v Británii jezdí auta na opačné straně vozovky než ve zbytku Evropy. A do třetice, asi nejdrastičtější kampaň za bezpečnější silniční provoz mají na Novém Zélandu. Tam se úřady rozhodly zareagovat na statistiku, podle které k mnoha nehodám dochází za deště, kdy řidiči nepřizpůsobí rychlost auta stavu mokré vozovky. A tak se podél ulic objevily billboardy s tváří chlapce, který při dešti začne krvácet.

 

Českou kampaň najdete na www.nemyslis-zaplatis.cz, flashovou hru na Google.com pomocí klíčových slov: safer place to cross, novozélandské billboardy najdete na YouTube.com pomocí slov: bleeding billboard

 


Bacha, demolice

WWW GAMESA

Správný chlap má prý za život zasadit strom, zplodit syna a postavit dům. O zboření domu lidová moudrost nic neříká, ale nedejte se tím odradit. V této flashovce totiž můžete zbořit ne jeden, ale stovky domů. Zní to jednoduše, nenechte se však zmást. Něco pořádně a elegantně zdemolovat je pomalu stejně těžké jako to postavit.

Obrázek ze hry •  Internet

Zvlášť když máte k dispozici jen omezené množství výbušniny a ocelové trámy se musí na zemi pokládat, jak nejníž to jen jde. Takže dynamit k ruce a pusťte se do díla. Tedy vlastně do destrukce.

Klíčová slova na Google.com: demolition city

 


Jeden level

WWW GAMESA

Ve flashových hrách jsou teď v módě sloni. A jedna z nejoriginálnějších sloních flashovek se celá odehrává v jediném levelu. Tedy hra má sice jen jeden level, zato spoustu "fází". Jaký je rozdíl mezi fází a levelem, vědí asi jen autoři hry. Ale každopádně je to zábavná série hlavolamů, bohužel s poněkud úmornou kolovrátkovou hudbou. A připravte se na to, že se v téhle hře bude hodně umírat. V zásadě to nevadí, protože ve vašem jediném levelu je k dispozici neomezeně životů. V tomhle ohledu můžete skutečně plýtvat!

Obrázek ze hry •  Internet

Klíčová slova na Google.com: this is only level

 


To jste přece vy!

KURIOZITA

Benjamin Franklin musel vymyslet hromosvod a být jedním ze "zakládajících otců" USA, aby si zajistil místo na stodolarové bankovce. Vy na to můžete jít mnohem jednodušeji. Jak? Na stránku PhotoFunia nahrajete svou fotografii a pak si jen vyberete svou budoucí "kariéru".

Kuriozita •  Internet

Být tváří na bankovce je jen jedna z mnoha desítek možností. Můžete být modelkou či modelem na billboardu, moderátorem v televizi nebo hledaným zločincem.

Případně tváří vytetovanou na bicepsu nebo astronautem na Měsíci. Upravené fotky vypadají velmi věrohodně a můžete si je i uložit k dalšímu použití.

www.photofunia.com

 

Články odjinud