Svět jako na dlani

Svět jako na dlani
Sdílej
 
Česká republika se zařadí do „klubu“ Street View. Možná jste si ho všimli také. Malého autíčka s podivnou tyčí na střeše, které se projíždělo (a možná i právě teď někde projíždí) ulicemi Prahy, Brna a dalších českých měst.

To auto patřilo firmě Google a kamerou na střeše zaznamenávalo vše kolem sebe. Pokud jste ho viděli v akci, není vyloučeno, že zaznamenalo i vás. Kam? Přece do map Googlu, kde si v rámci služby zvané Street View můžete prohlížet nejen mapy a satelitní snímky, ale také panoramatické pohledy přímo z daného místa.

Google zprovoznil tuhle službu už v květnu 2007. Nejprve jen v některých amerických městech, dnes jsou takto „vyfotografované“ ulice ve metropole zhruba dvaceti zemí světa.

To je celkem exkluzivní klub, takže nás může těšit, že se do něj od loňského podzimu řadí i Česká republika. Jak službu používat? Jednoduše si otevřete googlovské mapy, maximálně zvětšete měřítko a najednou se „ocitnete“ přímo na ulici. Horizontálně se můžete rozhlížet v rozsahu 360° (tedy kolem dokola), vertikálně v rozsahu 290°.

Street View je fantastická služba, nikoliv však bez problémů. Někteří lidé si myslí, že jim příliš leze do soukromí. Navíc se čas od času podaří automobilu firmy Google vyfotografovat zajímavé věci: přestřelku na ulici, muže zvracejícího před hospodou nebo ženu bez šatů. Aby se předešlo soudním sporům a žalobám, rozmazává software na fotografiích automaticky obličeje a registrační značky aut.

I tak ovšem zůstává mezi milióny záběrů spousta těch zajímavých nebo tajemných. Některé z nich najdete na webu Streetview, kde je i spousta dalších zajímavých informací. Třeba tam někde najdete i sami sebe.

http://www.streetview.cz

 

Street View •  Wikipedia.org

Klíčová slova:
google, kamera, internet, svet, Street View
 

Články odjinud