SnowJam: vychytaný závěr snowboardové sezony

SnowJam: vychytaný závěr snowboardové sezony
Sdílej
 
Začátek jara ve Špindlerově Mlýně patřil oslavě snowboardingu v podobě vrcholového závodu v "superslopestyle" (U-rampa, zábradlí, big air).

Jarní počasí dělalo z počátku lehké problémy v podobě deště, ale Krakonoš se nakonec umoudřil a na sobotní finále déšť odvolal.

Díky tomu mohli ze sebe jezdci vydat veškeré síly, a bojovat tak o tučné výhry. Hlavní cena byla 3000 dolarů (přibližně 56 000 korun), kterou schramstnul finský všestranný letec a diktátor Markku Koski. České barvy nejlépe reprezentoval rozrotovaný Honza "Neči" Nečas, který si pro tento závod mimo jiné natrénoval precizní double backflip (dvojité salto vzad) a nebál se ho roztočit ani na špindlerovském mamutím big airu..

Všestrannost jezdců byla v tomto závodě značnou výhodou. Závodní jízda začínala U-rampou, ve které měli jezdci šanci zvládnout 4 - 6 skoků.

Po vyjetí z rampy následovalo zábradlí ze 14 schodů. Jezdci tak museli přepnout z u-rampového módu na mód zábradlí v pár vteřinkách a po odjetí triku na zábradlí si už začít vychytávat rychlost rozjezdu na big air. Vzdálenost odrazu skoku od dopadu byla kolem 20 m. Na tak velký skok je potřeba už pořádná rychlost. .

Večer se jako každý rok jela exhibice finálových jezdců a Nutcase Best Trick. Skvělá atmosféra byla dokreslena živou hudbou a efektním osvětlením rozjezdu a skoku..

Tuto disciplínu opanovali Skandinávci. Výhry z této exhibice si tak odnesl Jakob Wilhelmson se stylovým inverted cab 540 japan a Matti Kinnunen, který předvedl triky jako double bs rodeo 900 a bs double cork 1080. Pokud vám jde hlava kolem z těchto komplikovaných názvů, podívejte se na videosestřih celého závodu pod článkem..

Největší zážitek si diváci odnesli ze závěrečného hada, kdy se jezdci pouštěli na skok těsně za sebou a při tom předváděli nebezpečné triky v úžasné výšce.

Výsledky:
Best Trick výtěz: Jacob Wilhelmson (swe), Matti Kinnunen (fin)
Celkový pořadí: 1. Markku Koski (fin), Jan "Neči" Nečas (cze), Stefan Karlsson (swe)

Klíčová slova:
snowjam
 

Články odjinud