Britský solární letoun překonal světový rekord

Britský solární letoun překonal světový rekord
Sdílej
 
Již déle než týden létá nad Arizonou britské bezpilotní solární letadlo Zephyr. Je to mnohem déle, než zatím vydrželo jakékoliv jiné letadlo na sluneční pohon. Od letounu se však očekávají i další pozoruhodné výkony!

Stroj, který v pátek 10. července vzlétl ze základny americké armády v arizonské Yumě, vydržel ve vzduchu již víc než sedm dnů. Letoun dobíjený pomocí vlastních solárních panelů tím překonal všechny současné světové rekordy v této kategorii letadel.

"Zephyr je v zásadě první věčné letadlo," konstatuje nadneseně k pozoruhodnému výkonu letounu manažer projektu Jon Saltmarsh. Navíc dodává, že by podle něj Zephyr mohl zůstat ve vzduchu bez přestávky až čtrnáct dní.

Pro vojenský letoun, vyvinutý firmou QinetiQ, plánuje britská armáda velkolepou budoucnost. Jeho široké využití má zahrnovat tajné průzkumné a monitorovací vojenské lety, neboť je relativně tichý, výrobně levný a disponuje velkým dostupem i dlouhou dobou letu.

Pozoruhodný letoun však má v budoucnu sloužit i civilistům pro vědecký výzkum Země a komunikaci. Díky jeho velmi dlouhé době letu prý může částečně nahradit i drahé vesmírné družice.

Klíčová slova:
solarni, armada, rekord, letoun, energie, zephyr
 

Články odjinud