Co bylo na Salisburské pláni?

Co bylo na Salisburské pláni?
Sdílej
 
Záhady kolem slavné megalitické stavby Stonehenge nedaleko městečka Salisbury v jižní Anglii nekončí.

Vědci dosud nemumějí přesvědčivě vysvětlit význam či smysl stojícího kamenného kruhu, jehož stavba začala před téměř 5000 lety, a již narážejí na další tajemství. V roce 2007 vykopali na Salisburské pláni asi 3 km od kamenného kruhu pozůstatky dřevěné vesnice z téhož období. V souvislosti s tím se objevily teorie, že Stonehenge mohlo být pohřebiště sloužící této vesnici po dobu jejího trvání, což vědci odhadují asi na 500 let.

Archeologové bádající v této oblasti po dalších pozůstatcích dávného osídlení nyní narazili na překvapení - přibližně 900 metrů severozápadně od kruhu kamenných megalitů vykopali další "henge". Celá stavba měla stejný průměr jako Stonehenge, stejně situovaný vchod a pochází ze stejného období.

Jen ty kameny tentokrát scházejí, ze svatyně se dochoval jen kruh okrouhlých, asi metr hlubokých jam, v nichž byly sloupy zasazeny. Protože po vztyčených sloupech nezbylo ani stopy, vědci se domnívají, že mohly být dřevěné, stejně jako nedaleká vesnice. Ale důkaz pro to zatím nemají. Je to tedy další tajemství, které čeká na své odhalení.

Klíčová slova:
stonehenge
 

Články odjinud