Hledají se potomci mumie z ledu

Hledají se potomci mumie z ledu
Sdílej
 
Už téměř dvacet let zkoumají badatelé mumii muže, který žil před 4 300 lety v Alpách. Tehdy tam, na hranicích dnešní Itálie a Rakouska, v údolí nazývaném Ötztal nalezl smrt z rukou neznámého vraha.

Poté zapadl do průrvy, kde jeho tělo pokryl led. V ledovci pak ležel neporušený, jako v mrazáku, až do roku 1991. Snad globální oteplování, snad posuny půdy zavinily, že se jeho tělo dostalo na povrch ledu, kde ho nakonec našli turisté. Muž dostal jméno Ötzi a stal se vědeckou senzací první třídy.

Mumie od té doby přináší vědcům překvapení za překvapením. Původně si antropologové mysleli, že asi 40 let starý muž zabloudil a zemřel hladem a zimou. Pak ale zjistili, že v jeho střevech byla potrava. Jeho smrt byla násilná, rentgenem badatelé objevili, že v jeho lopatce vězí kamenný hrot šípu. Kdo a proč, způsobil Ötzimu smrtelné zranění, nevíme. Nevíme ani co byl zač, odborníci ho už považovali za pastevce, štvance, šamana a bůhví koho ještě.

Výzkumy pokračují: minulý týden badatelé oznámili, že muži z doby kamenné odebrali genetické vzorky. Podařilo se najít 95 procent jeho genů. Slibují si, že mezi nimi naleznou informace, zda někde dosud nežijí Ötziho potomci. Možná se i ukáže, že geny dávného člověka obsahují jiné mutace než u moderních lidí. Při troše štěstí by tak vědci získali informace o některých chorobách.

Prohlédnout si mumii Ötziho a více se dozvědět o muzeu, kde je jeho tělo uloženo můžete na adrese http://iceman.eurac.edu/.

Klíčová slova:
mumie, led, ötzi
 

Články odjinud