Vejce staré 1200 let

Vejce staré 1200 let
Sdílej
 
Nedávné objevy na bývalém velkomoravském Hradišti svatého Hyppolita u Znojma, překvapili moravské archeology. Ve 350 starých hrobech vědci objevili šperky, zbraně, kostry lidí a další pozoruhodné nálezy. Mezi nimi i vejce, které byste si rozhodně ke snídani nedali!

Vědci a jejich pomocníci zde odkryli vejce, jehož stáří určili na 1200 let! Vajíčko bylo celou dobu uloženo v hrnci, v němž bez větší úhony přečkalo stovky let. Pouze jeho vnitřek mezitím uschl, takže si na něm dnes již nikdo rozhodně nepochutná.

Při jeho vyndavání došlo k narušení skořápky, přesto se jedná o zajímavý archeologický nález. "Je trochu menší, ale je naší chloubou," konstatoval vedoucí výzkumu Bohuslav Klíma. V době Velké Moravy se totiž do hrobů vejce dávala často, ale většinou se časem rozpadla v prach.

Ale nejen vejci živ je výzkum. Celé naleziště překvapilo badatele i z dalších důvodů. Zatímco dříve předpokládali, že se jednalo o jakousi nevýznamnou osadu, nálezy stovek hrobů a mnoha cenných nálezů je přesvědčily o opaku.

Mezi předměty z pohřebiště patří bronzové pozlacené náušnice, zbraně, ostruhy, keramika, zrníčka vinné révy a další artefakty. Tato zrnka dokazují, že Moravané již před tisíci let úspěšně pěstovali a konzumovali víno.

Klíčová slova:
vejce, hrob
 

Články odjinud