Nový druh, a hned kriticky ohrožený

Nový druh, a hned kriticky ohrožený
Sdílej
 
Nekonečné a stále ještě neprobádané amazonské pralesy jen neochotně vydávají svá tajemství.

Každoročně tady vědci objevují nové druhy živočichů a rostlin. A nejsou to vždy nějaké drobné nebo málo atraktivní druhy - za posledních pár let tu byla např. objevena téměř desítka nových druhů primátů.

Poslední objev nového druhu opice má zcela nedávné datum, v odlehlé části amazonské džungle v kolumbijské provincii Caquetá letos zoologové objevili nový druh titiho (rod Callicebus), kterého pojmenovali podle provincie Callicebus caquetensis. A hned doporučili jeho zařazení do Červené knihy ohrožených zvířat do kategorie kriticky ohrožený druh.

Titi caquetenský totiž žije v roztříštěné, zemědělsky využívané oblasti o rozloze necelých 100 km2, z čehož jeho skutečný domov zahrnuje sotva desetinu této plochy. Jeho početní stav odhadují na necelých 250 dospělých jedinců! Stejně jako ostatní titiové je i tento druh mnogamní – tj. vytváří trvalé páry.

Většinou žije v rodinných skupinkách sestávajících z rodičů a jednoho až čtyř nedospělých mláďat různého věku. O novorozené mládě (rodí se jedno každý rok) se stará hlavně otec, který ho zpočátku nosí na zádech a matce ho půjčuje pouze na kojení. Titiové jsou výlučně býložraví, živí se především ovocem, listím a částečně semeny.

Klíčová slova:
titi, callicebus, caquetensis
 

Články odjinud