Nebezpečný mazlíček

Nebezpečný mazlíček
Sdílej
 
Americká pobočka WWF varovala před zvyšujícím se počtem tygrů chovaných v Americe soukromými majiteli. V současné době je v Americe drženo v zajetí přes 5000 tygrů, tedy víc než kolik jich dosud žije ve volné přírodě (odhady mluví o 3200 jedincích).

Tygři chovaní soukromníky představují značné nebezpečí pro okolní obyvatele, často se volně potulují po záhumencích či zahrádkách nebo v bytech v městské zástavbě. Mnoho jich je drženo v nevyhovujících podmínkách. Nejvíc je stresují malé klece, protože v přírodě se tygři potulují v areálech stovky hektarů velkých.

Chovatelé tygrů zatím využívají mezer v amerických zákonech. Většina států (28) chov tygrů zakazuje, 17 států má zákony, které jejich chov kontrolují - sledují, kde jsou tygři drženi, kdo je vlastní, kdy byli koupeni, kdy se narodili a kdy zemřeli... Ale stále zbývá řada států, kde žádná regulace neexistuje a v nichž je mnohdy snazší pořídit si tygra než psa.

Tuto mezeru v zákonech chce nyní federální vláda řešit - příslušné orgány by měly mít kontrolu nad chovem tygrů v soukromých rukách, která by mimo jiné zabránila i nelegálnímu obchodu s tímto ohroženým druhem zvířete.

Klíčová slova:
tygr
 

Články odjinud