Výbuch na Slunci úspěšně odchycen

Výbuch na Slunci úspěšně odchycen
Sdílej
 
Podívejte se na zbrusu novou videonahrávku sluneční erupce, kterou nedávno natočili vědci z NASA.

Udělat překrásnou dokumentární fotografii nebo dokonce natočit video vyžaduje nejenom schopnosti a vytrvalost, ale i štěstí. Často s vámi musí spolupracovat i matka příroda. Velké stěstí měli vědci z NASA minulý čtvrtek. To s nimi pro jednou spolupracoval celý vesmír.

Podařilo se jim hezky z blízka nafilmovat sluneční erupci. Prudký výbuch ve sluneční atmosféře zatočený v následujícím videu trval 90 minut. Zachytil ho satelit obíhající Zemi pojmenovaný SDO (Solar Dynamics Observatory) rychlostí 1 snímek za 24 sekund.

SDO byla na oběžnou dráhu vypuštěna 11. února 2011. Její název bychom mohli volně přeložit jako Sluneční observatoř, ale více nám o jejím účelu řekne cíl její mise. Observatoř má sledovat, jak změny a děje na Slunci ovlivňují vesmír blízko nás a Zemi samu o sobě.

Sluneční erupce mají hroznou sílu! Vesmírem se pohybují běžně rychlostí milion kilometrů za hodinu a jejich energie dosahuje až síly jedné miliardy megatun TNT, což je odhadem energie 10 milionů jaderných bomb! Takovou explozi zblízka by Země nepřežila.

Video se připravuje ...

Solární erupce ze čtvrtka 24. února 2011 • Zdroj: NASA/ SDO

Klíčová slova:
erupce, Slunce
 

Články odjinud