LEGO® příběh: Jak vznikal svět kostiček

LEGO® příběh: Jak vznikal svět kostiček
Sdílej
 
Populární stavebnice se poprvé objevila na plátnech kinosálů. Film používá originální způsob animace a dodržuje vlastní fyzikální zákony. Jak tvůrci vymýšleli svět LEGO?

 

 

LEGO příběh vypráví o obyčejném chlápkovi jménem Emmet, který se nedopatřením dostane mezi hrdiny vyvolené k záchraně světa. Více o ději si můžete přečíst v kulturní rubrice – film je však zajímavý i z výtvarné stránky. Vznikl totiž ve stylu tzv. stop motion animace (též nazývané fázová). Jde o techniku, při níž se ručně pohybuje modely a obraz se snímá po jednotlivých scénách. Nakonec se jednotlivé snímky poskládají za sebe a scéna se rozhýbe. Tuto techniku často používají fandové, kteří pomocí postaviček vytváří originální krátké filmy. Režisérům se tento styl zalíbil, a ačkoli zvolili počítačovou animaci, zachovali ducha nadšeneckého rozhýbávání jednotlivých obrázků.

Digitální škrábance

Animátoři měli k dispozici nekonečné množství nových kostek, vyrobených přesně na zakázku filmu. Jenže nechtěli, aby vypadaly tak naleštěně. Vzali proto staré stavebnice a nasnímali si na nich škrábance, otisky prstů a stopy zubů. Těmito nedokonalostmi pak digitálně pokryli dílky ve filmu. Chtěli vyvolat dojem, že svět kostiček žije a má už něco za sebou. Třeba Emmet má na rukou a nohou přidanou špínu, aby vypadal, že už si s ním někdo hrál. Mudrc Vitruvius je jako velmi stará postava ušmudlaný celý a má barvu vyšisovanou od slunce. Zkrátka v LEGO světě platí vlastní fyzikální zákony. Občas se zde objeví i předměty z našeho světa, ale ty působí mezi postavičkami rozruch a přikládají se jim kouzelné schopnosti. Třeba právě Vitruvius má kouzelnou hůl z ocumlané tyčky od lízátka. Originální nápady tvůrců zní slibně. Nechme se tedy překvapit, zda svět kostiček na plátně ožije.

 

 

Kostky v číslech

43: počet animátorů, kteří se podíleli na přípravě filmu

183: množství postaviček ve filmu

12 303 290: celkový počet kostiček použitých ve filmu

4 500 000 000: počet legáčků vyrobených od roku 1978 (blíží se celosvětové lidské populaci)

650 000 000 000: tolik kostiček bylo vyrobeno od roku 1958 (tehdy kostičky vznikly)

 

 

LEGO Batman film: Nejvtipnější příběh Temného rytíře

LEGO Batman film: Nejvtipnější příběh Temného rytíře

Simpsonovi zažili gaučový gag v (LEGO) kostce a s Batmanem

Simpsonovi zažili gaučový gag v (LEGO) kostce a s Batmanem

Minecraft bude v kinech, film už se chystá

Minecraft bude v kinech, film už se chystá

X-Men můžou mít vlastní LEGO! Hlasuj pro!!!

X-Men můžou mít vlastní LEGO! Hlasuj pro!!!

 

Články odjinud