Dlouhé stráně slaví Pohádkové narozeniny: Soutěž o tablet a školní výlet

Dlouhé stráně slaví Pohádkové narozeniny: Soutěž o tablet a školní výlet
Sdílej
 

 

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně, která letos slaví 20. výročí zahájení provozu, přichystala pro děti pohádkovou oslavu svých narozenin. Ta propojí moderní techniku s mýty či pohádkami a kreativní prací. „Technika dnes děti příliš netáhne, proto je chceme s elektrárnou seznámit prostřednictvím nadpřirozena a tvůrčí soutěže s hezkými cenami,“ vysvětlil šéf provozu elektrárny Vítězslav Chmelař.

„Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně se skládá - kromě mnoha složitých strojů umístěných pod zemí - ze dvou obřích vodních nádrží na vrcholu jesenických hor. Několik turistů, kteří kolem nádrží procházeli brzy ráno nebo za večerního šera, vidělo pod vodou stíny, které se nepodobaly žádné rybě ani ponorce. Vědci nevyloučili, že v nádrži může žít záhadný živočich, podobný Lochnesce ze skotského jezera Loch Ness,“ vysvětlil základní kontury příběhu pořadatel soutěže Ondřej Polák ze společnosti Viventis media.

Z tajemné legendy vyplývají tři úkoly: nakreslit (jednotlivci) nebo vyrobit z libovolného materiálu (školní třídy a jiné dětské kolektivy) maskota elektrárny, který zde žije pod vodní hladinou; vymyslet jeho jméno a napsat krátký příběh, například co celý den dělá, co jí a zda je to tvor společenský nebo naopak samotář. Hotová díla mohou soutěžící odevzdat na Zákaznických centrech Skupiny ČEZ, poslat mejlem na adresu PohadkoveNarozeniny@seznam.cz nebo poštou na kontakty uvedené na webu www.NadaceCez.cz/PohadkoveNarozeniny, kde jsou podrobná pravidla.

Uzávěrka soutěže je 10. května. Autoři tří nejlepších návrhů se mohou těšit na tablet, třídy nebo jiné dětské kolektivy získají příspěvek až 25 tisíc korun na společný výlet. To vše díky grantu Nadace ČEZ, která soutěž propagující jeden z technických divů České republiky podpořila.

Elektrárna Dlouhé stráně se pyšní třemi „NEJ“: má největší reverzní vodní turbínu v Evropě (325 MW), největší instalovaný výkon v ČR (2 x 325 MW) a jde o elektrárnu s největším spádem v České republice.

Více a zároveň virtuálně na http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-dlouhe-strane/.


Rogue One: Star Wars Story má první trailer! (česky)

Rogue One: Star Wars Story má první trailer! (česky)

Do Občanské války Captaina Ameriky se zapojí i Doktor Strange

Do Občanské války Captaina Ameriky se zapojí i Doktor Strange


 

Články odjinud