Týden ve světě komiksu 17. – 23.6.2002

Sdílej
 
Pravidelné zpravodajství ze světa komiksu.

Crwawé léto
Takový název ponese akce, kterou Calibre ( www.calibre.cz ) připravilo na letošní prázdniny (1. 7. – 2. 9.). Celá akce spočívá v tom, že ti z vás kdo si v uvedeném období přímo v redakci Calibre (Dlouhá 16, Praha) osobně zakoupí jakoukoliv červenou či Modrou Crew, Comicsové legendy či Garfielda, dostanou slevu celých 50 %. Navíc ke každému nákupu obdrží zdarma jednu Modrou Crew s Thorgalem (Nad jezerem beze dna nebo Lukostřelce). Pro případné zájemce byla již prodloužena otevírací doba až do 18 hodin. Takže pokud náhodou v létě zavítáte do Prahy, nezapomeňte na tuto pěknou příležitost k doplnění sbírek.

Výpravy za dobrodružstvím

Foto
Právě v těchto dnech, a to až do 28. června, probíhá v pražské galerii Tvrdohlaví ( www.tvrdohlavi.cz ) (Palác Lucerna, Vodičkova 36) výstava ilustrací dobrodružné a skautské literatury pořádaná svazem skautů a skautek ČR – Junák „Výpravy za dobrodružstvím“. Junák chce představením kreseb a maleb, které provázely strhující a napínavé příběhy Jaroslava Foglara, Zane Greye nebo Karla Maye oslavit 90. výročí skautingu v Českých zemích. Jména autorů vystavených prací hovoří (i z komiksového pohledu) sama za sebe: Zdeněk Burian, Jiří Petráček, Gustav Krum, Jan Fischer, Bohumil Konečný, Miloš Novák, Jaromír Vraštil, Marko Čermák, Jan Černý.

Kalendář: Lucky Luke
Foto
23. června 1947 se ve francouzském magazínu Spirou začaly pravidelně objevovat příhody pistolníka jménem Lucky Luke, který se čtenářům poprvé představil ve zvláštní roční příloze Almanach Spirou v předcházejícím roce. Autorem legendární kovbojky, která se nakonec na chvíli dostala i k nám, je Belgičan Morris (vlastním jménem Maurice de Bevere, narozen 1923).

Kalendář: Superman
23. června 1938 vyšel v prvním čísle časopisu Action Comics vydavatelství DC premiérový příběh nejslavnějšího ze superhrdinů: Superman. O scénář se postaral Joe Siegel a o kresbu Joe Shuster.

Foto
Zprávy připravuje server www.komiks.cz .

 

Články odjinud