Snowboarding na asfaltu

Sdílej
 
V našich středoevropských podmínkách si snowboardisté užívají maximálně několik měsíců ročně. Po zbytek roku se sice mohou věnovat příbuznému skateboardingu, tam je ale styl jízdy dost odlišný. Nedávno se v Americe objevil freeboard, vzhledem připomínající trochu větší skateboard, jen místo čtyř koleček jich má šest a svými jízdními vlastnostmi se blíží právě snowboardu.

Jízda na snowboardu je kombinací řezavých a klouzavých pohybů, běžné skateboardy však ke klouzání uzpůsobené nejsou. Freeboard naopak klouže stejně jako jeho příbuzný na sníh a dovoluje tak i během jízdy otočení o 180 stupňů a jiné kousky, o kterým se skateboardistům může jen zdát.

Foto
Freeboard vypadá zeshora jaký běžný, jen o něco delší skateboard. Ten hlavní rozdíl se skrývá pod dřevěnou deskou. Kromě čtyř běžných sedmdesátimilimetrových skateboardových koleček má totiž ještě na „truckách“ mezi každým párem další kolečko, otočné o 360 stupňů, podobné například těm na nákupních vozících.

Foto
Vnější kolečka fungují jako snowboardové hrany. Přenesete-li váhu na jednu z nich můžete udělat otáčku k vnitřku oblouku. Pokud ale rozložité váhu doprostřed prkna, můžete se za jízdy otočit kolem dokola, což by na běžném skateboardu bylo nemyslitelné.

Freeboard vznikl v hlavě člověka, který si říká Steen, ten také vyrobil jeho první prototyp a zasloužil se o rozšíření tohoto nového sportovního náčiní. V současné době zažívá boom v San Franciscu, jehož dlouhé a prudké kopce jsou pro tento sport ideální.

 

Články odjinud