Týden ve světě komiksu 15. – 19. 7. 2002

Sdílej
 
Uplynulý týden přinesl řadu komiksových událostí. V článku se dozvíte například o novém českém komiksu Caligula, kalendáři s kresbami Káji Saudka nebo o opravdu nešťastném osudu dlouho očekávaných Zázraků.

Foto
Hlasování o podobu zaklínače
Pokud chcete ovlivnit výslednou podobu zaklínače Gerlata v novém komiksu Něco víc, klikněte bez váhání sem. V této části internetových stránek Origami totiž probíhá hlasování o nejlepší variantu Geraltovy vizáže a i vy můžete dát svůj hlas té, která se vám líbí nejvíce.

Noví Thorgalové
27. pokračování Thorgala, jež se bude jmenovat Le Barbare (Barbar), vyjde v Belgii až na podzim, nicméně na síti už lze nalézt informace o jeho zápletce. Na konci minulého dílu zůstal Thorgal se svou ženou a dětmi bez pomoci uprostřed Sahary. V novém díle je spolu s rodinou zajat, všichni se stávají otroky a Thorgal je přinucen bojovat v aréně jako gladiátor pod jménem Barbar (zní to opravdu originálně, že?:). A už je známo i to, že 28. díl ponese název Kriss de Valnor.

Mot posunuje Pot 4
Moťácký komiksový časopis Pot číslo 4 je odložen na říjen. Další změny v edičním plánu vydavatelství jsou k nalezení zde .

Kalendář: zákon na ochranu mládeže
16. července 1947 přijala francouzská vláda zákon na ochranu mládeže, jehož důsledky pro francouzský komiks se dají přibližně srovnat s o sedm let později v USA vydaným, neblaze známým Comics Code Authority: omezení svobodné komiksové tvorby.

Foto
Zázraky smetla velká voda
Neuvěřitelná zpráva přišla z vydavatelství Calibre (www.calibre.cz): při průtržích mračen nateklo do tiskárny a byla zničena velká část nákladu tak dlouho a napjatě očekávaného komiksbooku Zázraky (Marvels). Pár kusů se sice podařilo zachránit, avšak ty nebudou distribuovány a čeká se na nový tisk. Je to opravdu dvakrát škoda, jelikož titul, který si dělá velké ambice na nejlepší u nás vydaný komiks v roce 2002, se velmi povedl.

Spiderman místo nikopola?
Podle edičního plánu nakladatelství Egmont (www.egmont.cz), zveřejněného jak na firemních internetových stránkách tak např. v knižním měsíčníku K Revue 7-8/2002, není kupodivu vedle dvaadvacátého dílu Asterixe – Sídliště bohů (vyjde 14. srpna) uveden již delší dobu avizovaný první díl Nikopolské trilogie Enkiho Bilala Jarmark Nesmrtelných, nýbrž poněkud aktuálnější novinka – Spider-Man. V překladu odborníka na věc Jiřího Pavlovského se nám Spidey tentokrát představí v kresbě Johna Romity jr. a Scotta Hanny. Autorem scénáře je J. Michael Straczynski. Změnu situace má na svědomí zřejmě současná situace v našich kinech…

Saudek na každé stěně?
Foto
I takováto představa se nyní stává realitou, alespoň co se týče všech milovníků fenomenálního Káji Saudka. Nakladatelství BB Art (www.bbart.cz) nám totiž kromě stále se zvětšující nadílky komiksů právě dopřálo potěšení trochu jiného druhu: ti z vás, kdo ještě nemají nějaký nástěnný kalendář plný spoře oděných děv, si mohou dopřát sice také spoře oděné, ale kreslené děvy v podání již zmíněného Mistra. Pravda, nejde o čistě komiksovou záležitost, v zásadě se totiž v tomto nástěnném kalendáři na rok 2003 jedná o malý výběr z filmové obálkové tvorby kterou se Saudek rovněž zabýval. Malou komiksovou satisfakcí však určitě je plakát k světoznámému filmu Rogera Vadima s Jane Fondovou v hlavní roli hrdinky z neméně světoznámého komiksu, který podle ní zove Barbarella, dále k dalšímu komiksovému filmu „Čtyři vraždy stačí, drahoušku!“ a konečně nejznámější („titulní“) stránka z fiktivního komiksu objevivšího se v dalším podařeném, komiksové formy využívajícím, filmu „Kdo chce zabít Jessii?“ Takže popadněte mrzkých 279 Kč a hurá do nejbližšího knihkupectví!

Caligula v mlaďáku
V úterý 23. července vychází v Mladém světě první díl nového původního českého komiksu Caligula. Caligula tu však není římský tyran, nýbrž krvelačný chameleón, kterého hýčká mladičká bezskrupulózní bulvární novinářka Em Snížková. Jejich společné řádění v daleké budoucnosti roku 2022 přinese mnoho zlého, ale i užitečného: ochočený Caligula konečně zprovodí ze světa starouše Gotta, vyvrátí fámu, že Země je placka a že Elvis žije, připraví o panictví Britney Spearsovou a kdesi v meziplanetárním prostoru způsobí smrt Billa Gatese otevřením všech windows kosmické rakety. Příběhy zaznamenali mladý, nadějný a originální kreslíř Jakub Hájek alias JakUP a narcistní sémiotik-libretista Humberto Ekl.

Foto
Kalendář: Corto
19. července 1967 se příběhem La Ballade de la Mer salée v prvním čísle magazínu věnovaného dílu Hugo Pratta zvaného Sergent Kirk poprvé objevil nejslavnější hrdina tohoto geniální autora – romantický dobrodruh Corto Maltese.

Foto
Zprávy připravuje server www.komiks.cz .

 

Články odjinud