Týden ve světě komiksu 10. - 18. 10.

Sdílej
 
Po více než měsíční pauze, způsobené technickými problémy serveru www.komiks.cz, vám nyní opět přinášíme pravidelné zpravodajství ze světa komiksů. V dnešních novinkách se dozvíte o nové Velké knize komiksů, francouzském komiksovém festivalu a dalších zajímavostech.

Několik vět o Aarghu 4
Ta první – radostná - se však týká celého časopisu, jelikož hovoří o aarghovských internetových stránkách: místo na adrese www.komiks.cz/aargh zející doposud prázdnotou by se snad už brzy mělo konečně zaplnit úvodní statickou prezentací a obsahovat také nejaktuálnější info o plánovaném datu vydání nového čísla časopisu (byť je dnes jakýkoliv odhad velmi nejistý). Obsah čtyřky už je rozepsán stránku po stránce, většinu materiálů mají redaktoři fyzicky v rukách a poslední se scházejí. Čtenáři se mohou mimo jiné těšit i na komiksy z Belgie, Finska nebo Ruska.

Ve vší tichosti vyšel Sorrel 3

Foto
Bez velkých fanfár a oslavných gest se koncem prázdnin objevilo i nové číslo fanzinu Sorrel. Neznamená to však, že by šlo o nějaký škvár, ba právě naopak – „Šťovík českého komiksu“ udržuje nasazenou laťku stále stejně vysoko. Opět na 32 černobílých stranách formátu A5 nabízí tentokráte (opět) další díly Šneka a Archieho, ale také zbrusu nové autory M. Kroutila a R. Vesetu (to je scénárista!!). To vše je proloženo průvodním slovem vydavatele Dana Černého a několika překvápky. Zkrátka – Sorrele, jen tak dál! A ještě informace, kde si za 24 Kč můžete časopis objednat: MATfilm, Dan Černý, Rabasova 39, 400 11 Ústí nad Labem.

Rahan průvodcem festivalu
Foto
Foto
Na třídenní mezinárodní komiksový festival ve francouzském Chambéry nezval nikdo jiný než legenda frankofonního komiksu, pravěký lovec Rahan. Jeho tesák ze slonoviny tentokrát ukázal, že špičky komiksu se sejdou ve dnech 11. – 13. října a jak dokazuje přiložené foto, návštěvnost byla celkem slušná. Udíleli se tentokrát Zlatí sloni 2002 vycházející, jak dokumentuje foto ceny, z tradičního loga festivalu. To ostatně Rahanův kreslíř André Chéret citoval v podobě sloního předchůdce mamuta.

Jakobova stránka
Foto
Na adrese www.jakob.webzdarma.cz se nachází velmi zajímavá prezentace s podtitulem „Česká amatérská komiksová tvorba“. Vytváří ji nadšenec jménem Tomáš Bleier. Jak sám udává, vyrostl především na Kájovi Saudkovi, což se však v jeho kouscích ani příliš neprojevuje. Stačí podívat se na ukázky ze dvou projektů s fantasy tématikou Orc War a Zaxte – královna čarodějek. Oba svědčí o Tomášově nadání a můžeme se jen těšit, že o něm ještě uslyšíme…

Velká kniha komiksů 3 se blíží
Na pultech knihkupectví se tato publikace vydavatelství BB Art (www.bbart.cz)objeví již za dva týdny, tedy 1. listopadu. Pro zajímavost jedno upřesnění týkající se jejího obsahu. Navíc byly totiž do knihy zařazeny zbývající dva díly Kruana - Kruanova cesta a Kruan a bohyně. Zato nad třetí částí - Kruan a mimozemšťané – se z různých důvodů asi definitivně zavřela voda, čili nevyjde.

Foto
BB Art jede
Zřejmě největší tuzemský komiksový vydavatel, společnost BB Art (www.bbart.cz) chrlí v těchto týdnech další a další tituly a nové připravuje. Kromě zmiňované třetí Velké knihy komiksů vyšla už minulý pátek Velká kniha z časopisů Pionýr a Větrník, která doplňuje v září vydanou Velkou knihu komiksů Gustava Kruma a čeká pouze na kompletaci Velkou knihou z časopisu Ohníček. Dále je mezi námi téměř celá druhá sada francouzských sérií (Strygy – Volání půlnoci, Meteor – Než bude pozdě, Alpha – Výměna, Colby – Výška minus třicet, na vydání čekající Gipsy – Zázračná hvězda) a konečně za týden se dočkáme výjimečného booku Liga výjimečných.

Foto
Zprávy připravuje server www.komiks.cz .

 

Články odjinud