Týden ve světě komiksu 21. – 25. 10. 2002

Sdílej
 
Další pravidelné zpravodajství ze světa komiksů vám přiblíží plány vydavatelství BB Art i setkání všech příznivců komiksů Comiczcon 2003. Více se dozvíte i o francouzském tvůrci komiksů Hergém a křestu Velké knihy Čtyřlístku.

Foto
Vladanovo tajemství
Komiks s klubáckou tématikou Vladanovo tajemství (http://kluby.adam.cz/klubstr/komix/vt/vt.php), i to je náplň celkem zajímavých stránek o činnosti dětských klubů ukrytých na adrese http://kluby.adam.cz. Kreslený seriál, původně vycházející v letech 1997 – 1998 v časopise Ozvěna, je zasazen do skutečného prostředí a ani děj není, podle tvrzení jeho scénáristy Sokiho, zcela vymyšlený… jak to ostatně u takových dílek už bývá.

Comiczcon 2003
Už jenom necelé tři měsíce nás dělí od třetího ročníku setkání všech příznivců komiksů, tentokrát pod názvem Comiczcon 2003. V tuto chvíli je ještě mnoho věcí zahalených tajemstvím, takže jenom pár základních faktů. Akce se uskuteční 18. 1. 2003 (sobota) zhruba mezi desátou hodinou ranní a večerní a to na stejném místě jako loni, čili v pražském klubu Mlejn. V programu očekávejte přednášky, besedy, panelové diskuse, výstavu prací českých komiksových kreslířů, burzu, prodejní stánky, samostatnou manga sekci, nějakou tu soutěž o hodnotné ceny a také vyhlašování prestižní ceny Comicz Award 2003. Veškeré další informace budou průběžně doplňovány a aktualizovány na speciální stránce, jejíž adresu se včas dozvíte. Takže si nezapomeňte 18. ledna udělat čas, protože vás tam všechny očekáváme.
P.S.: Jakékoliv otázky, návrhy, připomínky, přání, stížnosti, blahopřání, nabídky a finanční příspěvky týkající se Comiczconu směřujte na adresu turlogh@comx.cz nebo admin@comx.cz.

Foto
Křest Velké knihy Čtyřlístku
Knihkupectví Krakatit (www.krakatit.cz) a nakladatelství Čtyřlístek (www.ctyrlistek.cz) srdečně zvou na autogramiádu malíře Jaroslava Němečka a dalších tvůrců legendárního českého komiksu Čtyřlístek, konané u příležitosti vydání knihy „Prvních dvanáct příběhů Čtyřlístku“. Akce se uskuteční v pátek 1. listopadu 2002 od 15:00 hodin v knihkupectví Krakatit (Jungmannova 14, Praha).

BB Art do toho teprve šlápne
Jestli měl někdo pocit, že během své letošní komiksové ofenzívy vydal BB Art (www.bbart.cz) hodně komiksů, bude muset notně upravit svá měřítka. Vydavatelství má totiž rozsáhlé plány a v roce 2003 chce náš trh komiksy doslova zahltit. Nejenže bude pokračovat ve vydávání francouzských sérií (pouze s tou změnou, že nepříliš úspěšné tituly Niklos Koda a Colby budou zaměněny za nové) a velkých sborníkových knih (ABC, tvorba Josefa Scheka na Slovensku, kocour Vavřinec), ale vrhne se i na Ameriku. První vlaštovkou je samozřejmě Liga výjimečných a od takového ledna, února se pak pojede podle scénáře jeden měsíc – jeden book (ve výhledu je Preacher, Punisher, atd.). Přesný ediční plán, který vám neprodleně taktéž představíme, bude k dispozici v listopadu.

Foto
Hergé, syn Tintina
Benoit Peeters je nejen úspěšný komiksový scénárista a znalec a realizátor filmů, ale v neposlední řadě také jeden z nejlepších specialistů na Hergého (vlastním jménem Georges Rémi). Není se proto co divit, že to je právě on, kdo v říjnu přichází na trh s knihou „Hergé, fils de Tintin“ (Hergé, syn Tintina), ve které odhaluje život tohoto titána frankofonního komiksu. A nejen to: objasňuje množství neznámých fakt, zpovídá spoustu svědků, kteří Hergého zažili a speciálně se zabývá záležitostí jeho pomocníků, přátel a následovníků. Pro tintinofily naprosto nepostradatelná záležitost.

Tyto zprávy a ještě mnohem víc najdete na serveru www.komiks.cz .

 

Články odjinud