Týden ve světě komiksu 4. 11. – 10. 11. 2002

Sdílej
 
Dnešní novinky vám přiblíží český manga komiks Fatal error, výstavu inspirovanou komiksem v Českém muzeu výtvarných umění, nový díl kultovní série Thorgal a dozvíte se i o novinkách nakladatelství Egmont.

Foto
Fatal error
Od začátku září vychází každé pondělí na stránkách Manga.cz dvojstránka komiksu pod názvem Fatal Error. Kresba se snaží napodobit shoujo mangu a scifi příběh vypráví o postkatastrofickém světě, ve kterém funguje magie. Autorsky jsou pod ním podepsáni Hideki, Shinji a Ashitaka a už na první pohled jde o docela slušně udělanou záležitost…

Český komiks (?) a výtvarné umění

V Českém muzeu výtvarných umění (Husova 19-21, Praha) proběhne mezi 18. prosincem 2002 a 2. únorem 2003 výstava nazvaná „Český komiks (?) a výtvarné umění“. Jak už naznačuje název, půjde především o přehlídku "velkého" umění inspirovaného komiksem. Přesto se i zde najdou díla provázaná s žánrem přímo. Klasiky bude zastupovat Josef Lada, Ondřej Sekora a Jan Fischer, několik svých obrazů přislíbil i Kája Saudek. Čistokrevný komiks představí Jan Patrik Krásný, chybět nebude ani jeho generační druh Martin "Mučitel" Němec, dočkáme se ukázky ze Skálova Vlase a Brady a plátna z cyklu Pimrlový epos předvede i "zběhlý" komiksář Jan Paul. Nejmladší generaci bude zastupovat Jiří Grus (pokud se ovšem kurátorům podaří z Vladimíra Veverky vypáčit originál obálky poslední Crwe) a osloven byl i Wladimir 518.

Senzační odhalení Egmontu
Zde si můžete přečíst rozhovor s šéfredaktorem Egmontu Stanislavem Kadlecem a dozvědět se několik velmi zajímavých údajů – především o rozsáhlých komiksových plánem tohoto vydavatelství.

Barbar Thorgal
Foto
Jak jsme již dříve informovali, ve Francii v těchto dnech vychází pod názvem Le barbare 27. díl kultovní série Thorgal. Na 46 stranách je rozehrán následující děj:
Thorgala i s rodinou zajali obchodníci s otroky. Přicházejí kupci a mezi nimi i správce guvernéra římské provincie hledající barbary pro neobvyklý lov. Mladí šlechtici guvernérova dvora skládají po dovršení 18 let důstojnické zkoušky. Jejich součástí je pronásledování a zabití vězně. Prokazují tak svou obratnost ve střelbě z luku. Jednou z kořistí má být i Thorgal, jenže ten se zmocní luku jednoho z lovců a průběh zkoušky se neočekávaně změní. Ti, co přežijí, jsou podle zákona volní, a Thorgal je proto propuštěn. Jeho prvním přáním jako svobodného muže je najít ženu a děti. Guvernér slibuje, že mu toto přání vyplní, pokud Thorgal prokáže, že je vynikající lučištník. Ke svému velkému překvapení Thorgal zjišťuje, že terčem není nikdo jiný než otrok, který jako on uprchl z Království pod Pískem. Přesnou střelou se mu podaří uvolnit provazy, jimiž je mladík spoután. Překvapený guvernér nařídí dát Aaricii, Jolanovi a Louve poloviční svobodu. Toto ušlechtilé gesto však rozhněvá jeho syna Heraclia, jehož sadismu a prohnanosti se vyrovná jen jeho nenávist k barbarům. Přesto si za společníka na velkém turnaji, který se má konat v Římě za přítomnosti císaře, zvolí právě barbara Thorgala...

46. týden na komiks.cz
Také v týdnu od 11. 11. do 15. 11. Vám server Komiks.cz nabídl řadu článků, které by neměly ujít vaší pozornosti:

Podrobná recenze fanzinového komiksu Radka Sedláka Mort


9. díl zevrubného seriálu o historii českého klubáckého komiksu.
.Plánujeme ještě dalších 6 dílů.

Třetí, závěrečná část profilu série Sillage (Meteor)
.

Senzační rozhovor s šéfredaktorem Egmontu S. Kadlecem o rozsáhlých komiksových plánem tohoto vydavatelství.


A rozbor prvních 11. sešitů Spawna
.
Příští týden se těšte na Adele Blanc-Sec!!


Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud