Týden ve světě komiksu 5. 5. - 9. 5. 2003

Sdílej
 
Dnes se dozvíte něco o nové knize Hellboy - Probuzení ďábla, vydání dalších dvou nekolorovaných Saudkových alb, evropské komiksové soutěži nebo zřejmě poslední spolupráci legendárního komiksového tandemu Vlastislav Toman a František Kobík.

Právě vyšlo: Hellboy - Probuzení ďábla

Foto
Nový titul vydavatelství Comicscentrum byl včera poprvé k mání v prodejně ve Štěpánské ulici v Praze. Nebylo žádnou náhodou, že se na místě pohyboval i překladatel Jan Kantůrek, na čtenáře se tu totiž vyvalil nový Hellboy - Probuzení ďábla. Na první pohled jde o dost povedenou věc, opravdového následníka knihy Hellboy - Sémě zkázy , a to jak po grafické (Mignola je prostě Mignola), tak výrobní (v tom Comicscentrum převzalo vše dobré z Calibre) stránce.
Egmont: Nekolorovaný Saudek
Dobrá zpráva přišla z vydavatelství Egmont. Po vlně kritiky alba Arnal a dva dračí zuby se firma rozhodla vydat další dvě Saudkova alba nekolorovaná. Zdá se tedy, že Lips Tulian (Stříbrný poklad a Konec Sahrbergovy bandy - červenec) a Tajemství zlatého koně (Tajemství zlatého koně, Trať se ztrácí ve tmě - srpen) už budou podivných barevných úprav ušetřeni. Dále je potvrzena první Kasta metabaronů (Praděd Oton - červenec), naopak se stále jedná o Rahanovi, který by mohl vyjít na podzim 2003. Pokud vše dobře dopadne, vyjde na 192 stranách za 499 Kč.
Foto
První evropská komiksová soutěž - Šance i pro Čechy?
Nakladatelství Arte a Glénat pořádají od 20. ledna do 31. července 2003 první evropskou komiksovou soutěž - vítězný kreslený seriál vydají v roce 2004 formou 32-stránkového komiksového alba ve francouzské a německé verzi. Soutěže se může zúčastnit každý Evropan starší 18 let, který dosud nikdy nepublikoval ve Francii, v Belgii, ani v Německu; tématem jeho práce by mělo být dobrodružství hlavního hrdiny v některém evropském městě dnes, včera nebo zítra. Do soutěže budou zařazeni kandidáti, kteří do 31. července 2003 zašlou prvních 8 stran svého příběhu spolu s anglickou nebo francouzskou synopsí. Výherce vybere v září 2003 porota složená z deseti evropských komiksových autorů.

Toman s Kobíkem ve Čtyřlístku končí
Čtvrtým pokračováním seriálu Poutníci v časopise Čtyřlístek se zřejmě završila spolupráce legendárního komiksového tandemu Vlastislav Toman & František Kobík. Ačkoli seriál ani zdaleka nedosáhl úrovně jejich zlaté éry, vzbudil dostatečnou nostalgii i uznání - vždyť duo začalo spolupráci na podzim 1972 a s přestávkami se pohybuje na komiksové scéně déle než 30 let!
70letý Mistr Kobík se s kresbou vyrovnal dokonce lépe než v posledním dílu Kruana. O důvod víc listovat, že v dalším projektu prý již figurovat nebude. Scénárista si zase vypomohl některými jistotami, známými z bývalých seriálů (kolonizace planety osídlené zaostalejšími mimozemšťany pravěkého střihu, záměna létající šelmy se vznášedlem lidí a doprava pračlověka na oběžnou dráhu), nemějme mu to však za zlé, třeba tím mladým připomene klasiku a ukáže jim, kde leží pravé hodnoty. Redakce časopisu nám navíc prozradila, že pan Toman (77) chystá na příští rok další komiks, takže nezbývá než smeknout před jeho tvůrčím elánem.


Foto
Mot: Soutěž a Mattotti
Již jsme Vás informovali o přestavbě webu nakladatelství Mot. Nyní se na něm nově objevil životopis Lorenza Mattottiho, jehož komiks Kraj přízraků (La Zona Fatua) Mot připravuje, a soutěž, v níž jde o to uhodnout co nejpřesněji kdo nebo co je klonan z příběhu Smrt a Candy. První cenou je album Kontejner Maxe Anderssona (Pixy).

20. týden na komiks.cz
V týdnu od 12. do 16. května bylo na Komiks.cz opět pěkně živo a vy jste si mohli přečíst následující články:
Recenzi Velké knihy komiksů Gustava Kruma
Recenzi kultovního alba Enkiho Bilala Partie de Chasse
Závěrečný, osmý díl publicistického seriálu o tuzemském komiksu přelomu 80. a 90. let
Profil Jiřího Gruse
Profil Karla Jerieho




Foto
Tyto zprávy a ještě mnohem víc najdete na serveru www.komiks.cz.

 

Články odjinud