Týden ve světě komiksu 3. – 7. 11. 2003

Sdílej
 
Dnešní komiksové novinky vám přinášejí informace o souboru prvních čtyř příhod Asterixe, novém stripu domácího kutila Ferd’nanda, první dílu dlouho očekávaného Oskara Eda od mladého slovenského autora Branka Jelinka a řadě dalších zajímavostech ze světa komiksů.

PRÁVĚ VYŠLO: ASTERIX 1 - 4
Egmont přináší na 188 stranách sympatický soubor prvních čtyř příhod Asterixe, Obelixe a ostatních vychytralých Galíků Reného Goscinnyho a Alberta Uderza. Znovu (anebo poprvé, záleží, jak velcí asterofilové jste) se tak můžete v překladu Zuzany Čeplové a Eddy Němcové setkat s následujícími příběhy:
Asterix 1 - Asterix z Galie
Asterix 2 - Asterix a zlatý srp
Asterix 3 - Asterix a Gótové
Asterix 4 - Asterix gladiátorem

FERD´NAND ON-LINE
Úsměvné, protože dennodenní a sousedsky milé stripy (nejen) domácího kutila Ferdˇnanda můžete najít na Slovu on-line , elektronické to versi denníku České/Moravské slovo. Dán Henning Dahl Mikkelsen (alias Mik) obsadil Ferd´nanda do svého prvního (od počátku němého) stripu v roce 1937, o deset let později s ním úspěšně přesídlil do zámoří; po autorově smrti v roce 1982 nad Ferd´nandem převzali a až dodnes drží ochrannou ruku Al Mik a Henrik Rehr.

Foto
PRÁVĚ VYŠLO: OSKAR ED 1
Vypadá to jako levná šesťáková detektivka, ale ve skutečnosti se jedná o jeden z klenotů letošního komiksového roku: první díl (ze tří) tolik očekávaného Oskara Eda od mladého slovenského autora Branka Jelinka. V nové edici Motýl, jíž hodlá věnovat tuzemským autorům, právě vydává Mot. První dojmy?? Kresba se tváří hodně zajímavě, příběh také, technická úprava knížky je klasicky motovsky na vysoké úrovni.


FURY COMICS WEB
Po delší době se nám opět narodil jeden docela slušný komiksový web. Najdete ho na adrese http://blog.lide.cz/NickFury a jmenuje se Fury Comics. Počin človíka říkajícího si Nick Fury nabízí zajímavé odkazy, několik publicistických textů, celkem obsáhlou galerii, přehled všech časopisů Crew a pár dalších věcí v několika podsekcích. Specialitou je pak link na Black Ninju , domovskou to stránku stejnojmenného stripu, vycházejícího i u nás.

Foto
PRÁVĚ VYŠLO: SORREL Č. 5
"Tak jo, tak jo...Tentokrát to trvalo fakt hodně dlouho...Dokonce celej rok! To je začátek úvodníku Dana Černého, vydavatele fanzinu Sorrel, v jeho nejnovějším, pátém čísle, které právě vychází. Má sice pravdu, ale na druhou stranu, čekání se docela vyplatilo: celkem 52 (!) stran, vylepšený (i když stále xeroxový) tisk a komiksový nářez, jak se sluší a patří: klasické kousky Fanouš a Šnek jsou doplněny např. Krysařem Karla Zemana, Klackem a Frackem Tomáše Prokůpka či Deprézou Michala Kroutila. Hlavním tahákem čísla je pak Matrix tak trochu jinak: Mar Vyvolená.
Objednávejte zde: Dan Černý, Rabasova 39, 400 11 Ústí nad Labem nebo landauer@seznam.cz (cena je 36 Kč).
Recenzi předchozího Sorrelu čtěte ZDE

45. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Je tu pravidelný přehled článků na serveru Komiks.cz v uplynulém týdnu od 3. do 7. listopadu:
Recenze alba Trollí války 2 - Skalp plešatce
Recenze časopisu Crew č. 10
Recenze posledního Thorgala s názvem Le Barbare
Čtvrtý díl povídání o tom, jak vzniká jeden komiks
Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud