Týden ve světě komiksu 2. 2. – 6. 2. 2004

Sdílej
 
Dnes si v komiksových novinkách přečtete, jak v knižním žebříčku boduje obtloustlý a líný kocour Garfield, o vzniku nového českého komiksového vydavatelství, netradičním představení v pražském divadle Archa a mnohým dalších zajímavostech.

GARFIELD VÁLÍ
Na druhé a třetí místo mezi nejprodávanějšími tituly na českém knižním trhu ve 4. týdnu tohoto roku, tj. od 19. do 25. ledna, se pohodlně rozvalil obézní a neméně populární kocour Garfield. Konkrétně soubory stripů Jima Davise Garfield široko daleko a Garfield zaokrouhluje. Sice v kategorii "Dětské", ale přesto můžeme nakladatelství Crew jedině gratulovat. Celý žebříček najdete zde.

NOVÉ KOMIKSOVÉ VYDAVATELSTVÍ
Tichý syndikát. Tak se jmenuje nové vydavatelství, které oznámilo plány vydávat komiks. Přesněji řečeno český komiks a ve svém prohlášení jeho zástupci doslova dodávají: "Snažíme se hledat osobitý styl co se týče stránky obsahové i formální. Autorskou základnu tvoří dva studenti scénáristiky na FAMU Džian Baban a Vojtěch Mašek, společně vytvářejí literární část, výtvarníkem je Vojtěch Mašek. Do budoucna počítáme s dalšími výtvarníky, případně autory. Prvním počinem našeho nakladatelství je kniha Sloni v Marienbadu z komiksové edice Monstrkabaret Freda Brunolda, která vyjde na jaře. Plánujeme, že Tichý syndikát bude mít časem více nakladatelských i jiných aktivit."
O podrobnostech a novinkách projektu vás budeme zevrubně informovat.

"DIVADELNÍ KOMIKS" V ARŠE
Ve středu 28. ledna ve 20:00 uvedlo Divadlo Archa "on-line divadelní představení pro čtyři hráče" s názvem Chat a podtitulem Nebezpečně snadné známosti... Projekt se zabývá nástrahami moderní komunikace. Příběh manažera reklamní agentury a zdravotní sestry setkávajících se v průběhu čtyř nocí na chatu je "vyprávěn stylizovaným jazykem internetové komunikace. Tento jazyk má svůj slovník, zvláštní gramatiku a vedle nových slov je složen také ze znaků a grafických znázornění. Celé představení tak získává formu divadelního komiksu plného překvapivých zvratů, proměn, technologických hříček, zábavy i nestoudného sentimentu." Více o projektu zde.
Viděli jste představení? Napište nám o něm! info@komiks.cz

6. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Ve znamení teorie byl šestý týden (od 2. do 6. února) roku 2004 na našem webu:
Druhý díl seriálu Glosy comicsové
Pokus o odpověď na otázku "Proč Češi nečtou komiksy?"
A k tomu tři recenze:
Alba XIII 12 - Le Jugement
Série Cycle de deux horizons
Sešitu Garfield 15

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud