Týden ve světě komiksu 16. 2. – 20. 2. 2004

Sdílej
 
Dnes si můžete přečíst o chystaných komiksech na měsíc únor, komiksovém zastoupení na 19. ročníku olomouckého knižního veletrhu Libri - Knižní Olomouc, vydání prvního alba Tintina v češtině a řadě dalích zajímavostech.

V ÚNORU VYJDOU TŘI KOMIKSY
Ti, kdož si zvykli na loňský každoměsíční příděl nových titulů, asi pěkně prskají ze skutečnosti, že za posledních 60 dní vyšly pouze dva časopisy (Zkrat 1 a Bedeman 5 ). Tuto mizérii by měly vylepšit následující dva týdny: Už jen hodiny nás dělí od zjevení nového čísla časopisu Crew2 (je to šestka a přinese crossover X-Men vs. WildC.A.T.S., Jacka B. Quicka, Red Meat, Thorgala, Top 10 a další hvězdy komiksového nebe), dny pak od vydání osmých Comicsových legend (Spider-Man III) a korejské mangy Kazatel.

KOMIKS NA KNIŽNÍM VELETRHU V OLOMOUCI
Na tradičním, již 19. ročníku olomouckého knižního veletrhu Libri - Knižní Olomouc, který pořádá Výstaviště Flora Olomouc ve dnech 4. - 6. března, budou letos prvně k mání i komiksy (mj. jiné také časopis Bedeman). Navíc v rámci doprovodného, již 10. ročníku literárního festivalu proběhne v sobotu 6. března od 11.00 hodin v pavilonu E debata na téma "Komiks a současná literatura". Debatovat se bude o Bílém potoku , Rogeru Krowiakovi (prezentována bude i jeho unikátní rozhlasové adaptace!) a jiných tématech.
Kompletní program najdete zde

PRÁVĚ VYŠLO: CREW2 Č. 6
Více snad ani není třeba dodávat: magazín Crew2 ze stejnojmenného vydavatelství vstupuje do druhého kalendářního roku svého života šestým číslem.
Vzpomínka na to, jak to začalo: reportáž ze křtu časopisu Crew2

TINTIN (KONEČNĚ) OPĚT ČESKY
Co se před lety nepodařilo Egmontu, zkusí nyní Albatros: Vyvrátit stále platné tvrzení, že ČR je jednou z mála zemí, kde zkrachovala nejslavnější frankofonní komiksová postavička - Tintin belgického klasika Hergého, dnes ve světě natolik populární, že má vlastní eurominci a Steven Spilberg se o ní chystá natočit film. Nakladatelství chystá na březen vydání příběhu Tintin v Americe. Cena by měla být příjemných 99 Kč. Další díl s názvem Faraónovy doutníky by se měl objevit v červnu.
Více o Tintinovi čtěte ZDE

Foto
ČESKÝ KROWIAK UŽ MÁ TVÁŘ
Takto bude vypadat české vydání příhod Rogera Krowiaka (Petrov). Jak můžete vidět, české vydání má jinou obálku než originální vydání slovenské. Pro zachování pestrosti originálu byly pro českou edici původní texty třinácti slovenských autorů (Vladimír Balek, Martin Ciel, Jana Dráfy, Martin Kasarda, Viliam Klimáček, Ivan Mizera, Radoslav Olos, Igor Otčenáš, Peter Pišťanek, Peter Uličný, Robert Zavarský, Milan Žitný) přeloženy stejným počtem jejich českých protějšků (Miloš Urban, Jaroslav Rudiš, Emil Hakl, Michal Viewegh, Petra Hůlová, Jan Balabán, Marian Palla, Jan Jandourek, Bohuslav Vaněk-Úvalský, Blumfeld S.M., Jan Antonín Pitínský, Václav Kahuda a Jiří Hájíček). Danglárovi kresby zůstávají samozřejmě stejné, nějaká snad i přibude.

KDO CHCE ZABÍT JESSII?
V dubnu by se měla objevit kniha Kdo chce zabít Jessii? Podle stejnojmenného komiksově laděného filmu. Text by měly doprovázet jak fotografie z filmu, tak předevsím Saudkovy ilustrace. K vydání připravuje nakladatelství Albatros.

BB ART DOODKRYL KARTY
Na webu nakladatelství BB Art se objevily informace o připravovaných komiksových titulech. Ty sice byly prozrazeny již na comiCZconu a také na webu spolupracujícího nakladatelství Crew, BB Art je však uvádí se sobě vlastní pečlivostí i s přesnými daty vydání. Na co se tedy můžeme těšit? Jisté jsou tyto tituly:
18. 3. Thorgal 8. - Alinoë (Van Hamme, Rosinski)
22. 3. Jimmy Corrigan (Chris Ware)
6. 4. Trollí války 3 - Čas létajících Petaurů (Arleston, Mourier)
6. 5. Liga výjimečných 2 (Moore, O´Neill)
11. 5. Meteor 5 - Atentát (Morvan, Buchet)
9. 6. Punisher 1 (Ennis)
23. 6. Komiksová historie světa 2 (Gonick)
2. 8. Hitman (Ennis)
BB Art letos jistě nezůstane jen u toho.

8. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Týden od 16. do 20. února přinesl na Komiks.cz následující články:
Recenzi VKK z časopisů Větrník a Pionýr
Recenzi časopisu Crew2 č. 5
Recenzi časopisu Crew č. 13
První díl publicistiky Glosy filmové

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud