Týden ve světě komiksu 22. 3. – 26. 3. 2004

Sdílej
 
Dnes si v komiksových novinkách přečtete o zpoždění vydání komiksu Krakatit, oceněném komiksu Pirát Izák, komiksovém románu Jimmy Corrigan: nejchytřejší kluk na světě nebo například křtu českého vydání kultovního slovenského komiksu Roger Krowiak.

KRAKATIT NA PODZIM
O komiksovém zpracování klasického sci-fi příběhu Karla Čapka Krakatit v podání kreslíře Jana Bažanta a vydavatelsky zaštítěném stejnojmenným pražským knihkupectvím se mluví už od loňského léta. V té době byl celý komiks v podstatě připraven a kniha nachystána do tisku, ovšem nejasnosti kolem autorských práv vydání odsunuly na letošní jaro. Zprávy z Krakatitu však bohužel nehovoří optimisticky: celý proces se protáhne přes letní měsíce a ke čtenářům se tak kniha dostane nejdříve v září či v říjnu. Pokud tedy všechno dobře dopadne..

TINTIN POSUNUT NA DUBEN
Plánované znovuoživení hrdinného reportéra Tintina v České republice se posouvá na duben. Podle prohlášení vydavatele (Albatros), vyjde titul Tintin v Americe na konci dubna - důvodem je menší pozdržení mezinárodního soutisku několika jazykových mutací.

DALŠÍ ASTERIX AŽ V LÉTĚ
Podle vyjádření vydavatelství (Egmont se nejblíže plánovaný Asterix (24. díl s názvem Asterix v Belgii) objeví na našem trhu asi až v srpnu. Pak by to ale mělo jít ráz na ráz, jelikož do konce roku, tedy v průběhu čtyř měsíců, vyjdou ještě dvě další alba.

Foto
PIRÁT IZÁK VE ZVLÁŠTNÍM VYDÁNÍ
Dargaud vydává ve velkém formátu (24 x 32 cm), na zvláštním papíře a s premiérovou obálkou speciální černobílý komplet prvního cyklu cenami ověnčené (nejlepší album v Angouleme 2000) série Isaac, le pirate . Dokonale tak může vyniknout intimní, citlivý a specifický grafismus scénáristy a kreslíře Christophe Blaina, který jistě jeho fanoušci ocení stejně jako doposud nezveřejněné ukázky a skici.

PRÁVĚ VYŠLO: JIMMY CORRIGAN
Hurá! BB Art konečně do světa vypustil tolik opěvovaný a očekávaný komiksový román Jimmy Corrigan: nejchytřejší kluk na světě. Vydavatel dodává: Jimmy jako jediný svého druhu získal cenu Guardianu za nejlepší prvotinu, směle se vyrovná Mausovi či Padoucnici a rázně odpovídá školometským intelektuálům, kteří tvrdí, že komiks nám toho kromě superhrdinů nemá co nabídnout. Je to nejpalčivější příběh o vztahu otce a syna, jaký pravděpodobně přečtete v několika následujících letech, oscilující mezi trpkou depresí a černým humorem.
Ještě faktografické údaje: scénář i kresba Chris Ware, překlad Viktor Janiš, 350 stran, recenze originálu.

13. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
V týdnu od 22. do 26. března přinesl Komiks.cz těchto pět článků:
Recenzi Tardiho Adele Blanc-Sec 3
Dokončení profilu komiksu Mořští vlci a ďábelský doktor QQ
Vstup do rozsáhlého recenzního profilu řady Ilustrované sešity
Úvahu Kde, kdy a jak comics nejraději čtu?
Šestý díl publicistiky Glosy filmové

Foto
KŘTINY ROGERA KROWIAKA
Nakladatelství Petrov zve na křest českého vydání kultovního slovenského komiksu Roger Krowiak. Křtů bude několik, takže si můžete vybrat, co je pro Vás blíž, kam se za slavným agentem vypravit - do Prahy (19. 4. v 19:00 v NOD.Roxy, Dlouhá 33), Brna (20. 4. v 19:30 v Divadle v 7 a půl, Kabinet múz, Sukova 4/6), Krowiakovy "domovské" Bratislavy (21. 4. v 18:00 v Českém centru, Hviezdoslavovo nám. 8) či Ostravy (22. 4. v 18:00 v Klubu Atlantik, Čs. Legií 7). Účast přislíbili tito autoři a překladatelé: Dušan Taragel, Petr Pišťanek, Viliam Klimáček, Martin Ciel, Vlado Balek, Miroslav Zelinský, Marian Palla, Miloš Urban, Emil Hakl, J. A. Pitínský, kreslíř Jozef Danglár Gertli a další. Neváhejte - jak hlásá pozvánka: "Vlastní bratr Jamese Bonda! Všemi mastmi mazaný špion se zvláštním posláním! Nelze nevidět, nelze neslyšet, nelze nepoznat. He is coming."
Reportáž ze křtu si budete moci přečíst i na Komiks.cz.

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud