Týden ve světě komiksu 10. 5. – 14. 5. 2004

Sdílej
 
V dnešních komiksových novinkách si můžete přečíst o výstavě Polský komiks dnes, chystaném vydání nových Asterixů, dále se dozvíte o plánech nakladatelství Labyrint a BB Art nebo pátém díle série Meteor.

VÝSTAVA POLSKÝ KOMIKS DNES ZAHÁJENA

Foto
Dnes v 17.00 hodin byla na Novoměstské radnici v Praze zahájena výstava Polský komiks dnes. Svým pojetím, rozsahem a především prezentovanými díly (Lesniak, Szylak, Wisniowski, Rebelka a spousta dalších) jen stvrzuje to, co tady už delší dobu tušíme: komiks v Polsku hraje stále významnější úlohu a dávno přestal být záležitostí uzavřené skupiny nadšenců. Navíc se komiks v zemi našich severních sousedů pomalu, ale jistě zbavuje nálepky kulturního braku, jak koneckonců v úvodním slovu potvrdila i kurátorka výstavy: "Vystaven autoři neřeší, zda-li je komiks vysokým nebo nízkým uměním. Hledají v něm různé možnosti, jak se vyjádřit."
Připravujeme pro vás rozsáhlou reportáž.

ASTERIX ZAÚTOČÍ NA PODZIM
Na podzim plánuje vydavatelství Egmont nejen konečně nového Asterixe v Belgii, ale i dotisk nedostatkových alb (např. Asterix Gladiátorem, Cesta kolem Galie, Asterix a Kleopatra a další) a také další knižní komplet, obsahující tentokráte Asterixy 5 až 8.

Foto
NEBEL, OCTOBRIANA A JERIE V LABYRINTU
Jaké komiksové novinky přináší poslední katalog vydavatelství Labyrint? Třetí, závěrečný díl železničářské epopeje Alois Nebel s názvem Zlaté Hory je v plánu na rok 2005. Knihu Cesta za hokejovým štěstím, vycházející ze skutečných vzpomínek nejslavnějšího českého hokejisty Jaromíra Jágra, doprovází barevnými ilustracemi Karel Jerie. A v přípravě je také kniha Tomáše Pospizsyla Octobriana, monografie fenoménu první české komiksové superhrdinky.


KOMIKSOVÝ BB ART V ROCE 2004
To, že ještě do prázdnin BB Artvyvrhne druhý díl Komiksové historie světa (Od vzestupu Číny po pád Říma), Punishera a v srpnu Hitmana, je už věc dávno známá. Méně se již ví o datech vydání dalších titulů. Tady jsou pěkně po pořádku (dle nového katalogu BB Artu na letošní rok):
1. 9.: Thorgal 10 - Země QAA (Van Hamme/Rosinski, 46 stran)
1. 10.: Top 10 2 (Moore/Ha/Cannon, 206 stran)
11. 10.: Trollí války 4 - Okultní oheň (Arleston/Mourier, 46 stran)
1. 11.: Preacher (Ennis/Dillon)
10. 11.: Meteor 6 - Dokonalé stroje (Morvan/Buchet, 48. stran)
22.11.: Komiksová historie světa - Díly 15 - 21, Od vzestupu Arábie po renesanci (Gonick, 304 stran)
30.11.: Watchmen - Strážci (Moore/Gibbons)
Foto
PRÁVĚ VYCHÁZÍ: METEOR 5 - ATENTÁT
Z francouzských sérií, které už dva roky vydává BB Art , to zatím nejdále dotáhla vesmírná sága Meteor autorské dvojice Morvan - Buchet: Atentát (46 stran, překlad Eva Poskočilová) je už jejím pátým dílem. Více o ději už prozrazuje vydavatel: Na Meteoru žijí mezi jinými rasami i jistí FToRoSsové, nad nimiž všichni ostatní jen ohrnují nos. Proto touží po tom, aby už utlačování konečně přestalo, ovšem jako jediné možné řešení vidí teroristické útoky. Navíc mají čtyři z nich pocit, že svého cíle dosáhnou nejsnáze, když vyvraždí jednu celou rasu, která na vesmírném konvoji také žije. Nävis musí udělat, co je v jejích silách, aby tuto hrozbu, která se jí dotýká až nebezpečně blízko, odvrátila...
Recenze předcházejících alb: Než bude pozdě, Soukromá sbírka, V osidlech revoluce, Znamení démona

XIII 16 - OPÉRATION MONTECRISTO
Pod názvem Opération Montecristo vydal Dargaud 16. pokračování série XIII scénáristy Jeana Van Hamma a kreslíře Williama Vanceho. Třináctka letos slaví dvacet let (své komiksové existence) a v albu pokračuje v pátrání po odhalení své vlastní identity. Hrdinu nacházíme ve středoamerickém státě Costa Verde v honbě za ztracenými hodinkami, které umožňují najít nejen tzv. Maximilienův poklad - pěkných 100 000 pesos ve zlatě, ale také potvrdí jeho totožnost: je hrdinným Jasonem Fly nebo teroristou Seamusem O´Neilem?? Už teď je však jasné, že posledním dílem bude 18. album, které má vyjít v únoru 2007.

19. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Přehled pěti článků, které na Komiks.cz vyšly v týdnu od 10. do 14. května:
Recenze knihy Un peu de fumée bleue
Reportáž z výstavy Komiks, obraz, animace
Pokračování miniseriálu o odívání superhrdinů
Objasnění problematiky westernizace mangy
Sedmý díl publicistiky Výchova scénáristů v Čechách

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud