Týden ve světě komiksu 24. 5. – 28. 5. 2004

Sdílej
 
V tomto komiksovém zpravodajství se dozvíte o filmové verzi komiksu Dana Černého Šněk versus Komár, zpoždění nového čísla fanzinu Sorrel, aukci ve prospěch kreslíře Ricka Cortese, známého hlavně díky Hellboyovi nebo si můžete prohlédnout zatím ještě ne zcela finální obálku druhého dílu komiksu Oskar Ed.

SORREL Č. 6 POZDRŽEN
Dan Černý neví, kde mu hlava stojí. Zkoušky na škole, natáčení amatérského komiksového filmu s pracovním názvem Údolí hlav (účast přislíbili mimo jiné i Michal Opitz či Filip Kincl), tvorba nových komiksů i animovaného filmu.To vše má za následek, že nové číslo fanzinu Sorrel (č. 6) se o pár týdnů pozdrží.

Foto
OBÁLKA DVOJKY OSKARA EDA
Na obrázku můžete poprvé vidět podobu (i když ještě ne zcela finální) obálky pokračování autorského komiksu Branko Jelinka - druhého dílu Oskara Eda. Vydavatelství Mot jeho vydání během jara potvrzuje a zároveň posouvá termín na květen - červen.
Recenzi prvního dílu čtěte ZDE.
POMOC PO HELLBOYOVSKU
Komiksoví fandové ví, že Hellboy má velkou pravou ruku. Ale kdo ví, že tolik hellboyových příznivců má i velké srdce? Právě podobná skupina přátel a fandů Hellboye se vydala na pomoc kolegovi Ricku Cortesovi, považovaného za špičku v tvorbě hellboyovských upoutávek. Tento ilustrátor a odborník na speciální efekty se totiž potýkal se zdravotními obtížemi a nakonec skončil v nemocnici. Až tam se zjistilo, že migrény a nevolnost má na svědomí téměř třicet let staré zranění. Umělec se již sice zotavuje doma a brzy bude schopný zase pracovat, ale to nic nemění na tom, že neměl uzavřenou zdravotní pojistku. Výše sumy za ošetření vyvolala v Cortesovi hrůzu větší, než příšery se kterými se pravidelně vídá na stánkách od Dark Horse... Na nezištnou a velkorysou pomoc však přispěchali jeho přátelé a příznivci. Tito, často i zcela neznámí lidé uspořádali aukci, jejíž výtěžek má Cortesovi pomoci splatit dluh. V aukci se dražily i opravdové skvosty (např. dosud nepublikované celobarevné "hellboyoviny" od samotného Mikea Mignoly či tužkou kreslené hellboyovské filmové plakáty od Drewa Struzana). Přispěla i řada dalších umělců (Ron Boyd, David Petersen, Warren Ayers a další).

ZPRÁVY Z TICHÉHO SYNDIKÁTU
Dvě zprávy z vydavatelství Tichý syndikát. Nejdříve ta špatná: vydání knihy Monstrkabaret Freda Brunolda 1 - Sloni z Marienbadu se posouvá na podzim. A teď ta dobrá: na webu www.tichysyndikat.cz/home.htm vydavatelství se objevila nová on-line pokračování těchto podivuhodných příběhů.

ŠNEK S KOMÁREM ANIMOVANÍ
Šnek versus Komár, komiks Dana Černého z Bedemana č. 3, bude mít filmovou verzi jako krátký animovaný film, který by měl putovat po různých festiválcích. Jeho tvůrcem není opět nikdo jiný, než Černý, jedná se totiž o jeho absolventskou práci.

21. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Přehled pěti článků, které Komiks.cz uvedl v týdnu od 24. do 28. května:
Recenze alba Trollí války 3 - Čas létajících Petaurů
Recenze alba Adele Blanc-Sec 4 - Momies en folie
První část teorie o komiksu na poli novinařiny
Rozbor rozhlasového komiksu Roger Krowiak
Devátý díl publicistiky Výchova scénáristů v Čechách

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud