Týden ve světě komiksu 7. – 11. 6. 2004

Sdílej
 
Dnes se dočtete o vydání kreslených seriálů Josefa Lady - Šprýmovné kousky Frantíka Vovíska a kozla Bobeše, prvním tittinovském albu nakladatelství Albatros Tintin v Americe, novém svazku sebraných stripů kocoura Garfielda a mnohých dalších komiksových zajímavostech.

PRÁVĚ VYŠLO: ŠPRÝMOVNÉ KOUSKY FRANTÍKA VOVÍSKA A KOZLA BOBEŠE

Foto
Zajímavý počin z vydavatelství Albatros: v květnu se na knižním trhu objevil 32 stránkový soubor kreslených seriálů Josefa Lady Šprýmovné kousky Frantíka Vovíska a kozla Bobeše. Příběhy doprovázené verši Josefa Bruknera dokumentují rozmanitost Ladovy tvorby a zároveň čtenáře pohlcují svou rozverností a nápady.

PRÁVĚ VYŠLO: ZKRAT Č. 2
Jak vydavatel Martin Přibyl řekl, tak se i stalo: druhé číslo komiksového fanzinu Zkrat (s obálkou Petra Včelky) je na světě. Na 36 černobílých stranách (formátu A4) přináší komiksové práce českých i slovenských autorů - mimo jiné Tomáše Prokůpka, Matěje Němečka, Andraste, Petra Včelky a Karla Zemana. S posledně jmenovaným se v časopise objevuje také dvoustránkový rozhovor. Jako zahraniční host byl tentokrát přizván Srb Vladan Nikolić. Zároveň byla upravena adresa internetových stránek, nyní klikejte na http://zkrat.comx.cz.
Recenzi prvního čísla čtěte ZDE

Foto
PRÁVĚ VYCHÁZÍ: PUNISHER
BB Art www.bbart.cz přichází s prvním dílem série Punisher scénáristy Gartha Ennise. Čtenář se tu kupříkladu dozví, jak si může zpříjemnit návštěvu zoologické zahrady a naučí se nové bojové styly, při kterých se používá souprava metra. Potká také Daredevila a šíleného Rusáka se slabostí pro superhrdiny. A spoustu mafiánů na odstřel.

23. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Stručný přehled pěti článků, které jsme uvedli v týdnu od 7. do 11. června:
Recenze francouzské komiksové adaptace románu Příliš hlučná samota
Recenze dvojalba Étoile du désert
Recenze komiksu Freud
Odhalení největšího českého komiksu
Rozjezd soutěže o knihu Wolverine - Ještě žiju

Foto
PRÁVĚ VYŠLO: GARFIELD 16
Už k šestnáctému svazku svých sebraných stripů se ve vydavatelství Crew dopracoval tlustý a nenažraný kocour Garfield. Sešit nazvaný Garfield škvaří sádlo se nijak neliší od těch předcházejících: 64 stran vymyslel a nakreslil Jim Davis, přeložil Filip Škába.
Recenzi posledního Garfielda čtěte ZDE

PRÁVĚ VYŠLO: FARAONOVY DOUTNÍKY
Hned na začátek se s tím Albatros vůbec nepárá: zároveň s úvodním Tintinem v Americe vychází i další album, Faraonovy doutníky. Tintin podniká výpravu na Dálný Východ, ovšem během cesty lodí je obviněn z pašování opia a rázem se zaplétá do neuvěřitelného sledu náhod, při němž odhalí mocný gang pašeráků drog. Pokračování napínavého příběhu a jeho rozuzlení na čtenáře čeká v následujícím svazku Modrý lotos.
Kdo je tvůrcem Tintina? Hergé - vše o něm čtěte ZDE

Foto
PRÁVĚ VYŠLO: TINTIN V AMERICE
Konečně! Po několika měsíčním odkladu přichází Albatros www.albatros.cz se svým prvním tintinovským albem. Sérii scénáristy a kreslíře v jedné osobě – Hergého – přeložil jako Tintinova dobrodružství a jako premiérový příběh si vybral původně až třetí v pořadí Tintin v Americe (Tintin v zemi sovětů je kresebně pro současného čtenáře příliš archaický, Tintin v Kongu zase dějově drastický a neetický). Rozsahem kniha zapadá mezi frankofonní klasiku: 62 barevných stran velkého formátu. A děj? Tintin během prohibice ve 30. letech minulého století sám zatočí s bandou gangsterů a bojuje s nepřátelsky naladěnými indiány.
Česky již Tintin vycházel - více čtěte ZDE


Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud