Týden ve světě komiksu 5. – 11. 7. 2004

Sdílej
 
Dozvíte se o francouzské reedice kompletní tintinovské série, která byla uzavřena u příležitosti 75 narozenin hlavního hrdiny, vydání očekávaného titulu Krajina půlnočních stínů nebo italském komiksu Martina Mystere o „detektivovi specializovaném na nemožné případy“.

KAREL JERIE MEZI KLASIKY
V Reflexu č. 26 je článek o studentech jabloneckého gymnázia, kteří si v katalogu ART CZ vybrali díla známých českých výtvarníků a vytvořili vlastní kresby a malby na jejich motivy. Sympatické je, že vedle Jiřího Načeradského, Petra Kvíčaly nebo Květy Válové se v jejich výběru objevil i Karel Jerie´, konkrétně jeho notně komiksový obraz Lukrécie.

Foto
TINTIN A ALPH-ART
V roce 1999 byla francouzská reedice celé tintinovské série zahájena prvním albem Tintin v zemi Sovětů (prodáno 600 000 výtisků během několika měsíců), nyní se u příležitosti 75 narozenin hlavního hrdiny celý komplet uzavírá vydáním posledního, čtyřiadvacátého alba, které Hergé nestihl dokončit: Tintin a Alph-art. Autor si totiž nepřál, aby se po jeho smrti v sérii pokračovalo. Premiérově vyšlo nedodělané album roku 1986 v luxusní podobě ve dvou blocích (jedna strana scénář, druhá strana skica stránky). Nyní přichází renovované vydání, využívající všech nově nabytých znalostí a dokumentů o příběhu, vrhající na jeho konec nové světlo

KRAJINA PŮLNOČNÍCH STÍNŮ PŘÍŠTÍ TÝDEN
Podle webových stránek vydavatelství Comicscentrum by se očekávaný titul Krajina půlnočních stínů mohl v prodeji objevit 14. nebo 15. července 2004.

Foto
POPULÁRNÍ ITALSKÉ KOMIKSY: MARTIN MYSTERE
Martin Jacques Mystere se narodil v New Yorku 18. června 1942. Vystudoval antropologii na Harvardské univerzitě, pracoval v MIT, na pařížské Sorboně studoval archeologii a ve Florencii se zabýval uměním. Na živobytí si vydělává jako "detektiv specializovaný na nemožné případy". Při řešení záhad Svatého Grálu, tajemného Avalonu, Archy úmluvy, zmizelé Atlantidy, mimozemšťanů, upírů, vlkodlaků, historických i parahistorických legend mu asistuje přítel Java, což není nikdo jiný než Neandrtálec nadaný obrovskou silou a mimořádnou intuicí, a věčná snoubenka Diana Lombardová.
Postavu Martina Mystere vymyslel italský scénárista Alfredo Castelli a grafickou podobu mu dodal Giancarlo Alessandrini. Komiksy série Martin Mystere vydává Sergio Bonelli Editore od roku 1982. Základní řada sešitků formátu 16 x 21 cm o 96 stranách vychází měsíčně a obsahuje zpravidla dlouhé příběhy na pokračování. Od roku 1984 vycházejí 128-stránkové letní speciály a od roku 1995 velkoformátové publikace Martin Mystere Gigante s roční periodicitou.
Webové stránky jsou nesmírně zdařilé a zábavné. Jejich návštěvu vřele doporučuji!

27. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Čtěte souhrn článků, které jsme pro vás připravili v týdnu od 5. do 11. července:
Recenze knihy Roger Krowiak www.komiks.cz/clanek.php?id=779
Recenze alba Tintin v Americe www.komiks.cz/clanek.php?id=786
Šestá část teorie o komiksu na poli novinařiny www.komiks.cz/clanek.php?id=785
Podrobnosti o šestém čísle časopisu Bedeman www.komiks.cz/clanek.php?id=787

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud