Týden ve světě komiksu 19. – 25. 7. 2004

Sdílej
 
Do konce srpna vyjde prázdninový speciál Lobo vs. Maska, na zajímavém autorském webu pkopl.sweb.cz představuje svou tvorbu Petr Kopl, ve Francii se na pultech objevil již šestý díl série Vlad. Dále si přečtete o populárním italském komiksu Blek, profil série Witch nebo recenzi knihy Punisher.

CREW: JEDEN LOBO V SRPNU STAČÍ

Foto
Lobomani se o prázdninách nedočkají knihy Lobo se (z)vrací, informuje crwácký web. Je sice již připravena k tisku, avšak tiskárna má dovolenou a jelikož do konce srpna musí (jak vyplývá z podtitulu) vyjít prázdninový speciál Lobo vs. Maska, tak se Lobo (vyz)vrátí až v průběhu září. Dva Lobové by zkrátka byli na tuhle malou zemi už příliš...

POPULÁRNÍ ITALSKÉ KOMIKSY - BLEK
Foto
Na rozdíl od svého jména je Blek světlovlasý, robustní a nesmírně silný trapper, který za každého počasí nosí na hlavě bobří čepici, na holé hrudi kožešinovou vestu a na nohou červené kalhoty. Oficiální název série je Il grande Blek (Velký Blek), ale jejího hrdinu znají desetitisíce italských čtenářů pod jménem Blek Macigno (Balvan Blek) a nemenší počet francouzských čtenářů pod jménem Blek le Roc (Blek Skála). Série je určena mladým čtenářům a v nezanedbatelném počtu rozhovorů s francouzskými či italskými komiksovými tvůrci si můžeme přečíst, že prostřednictvím této série nalézali cestu ke komiksům.
Blekova dobrodružství se odehrávají na území dnešních Spojených států a Kanady v poslední čtvrtině 18. století, v době Války za nezávislost. Blekova neobyčejná síla, která se opírá o vynalézavost jeho přítele, excentrického profesora Occultise, vždy nezadržitelně vítězí na převahou anglických "červenokabátníků".
Sérii uvedla v život trojice italských autorů Sinchetto, Guzzon a Sartoris, která publikovala pod značkou SGS. Po 137 epizodách je vystřídala řada dalších autorů, z nichž nejvýznamnějším byl pravděpodobně Francouz J. Y. Mitton.
Série Blek vycházela ve Francii v časopisu Kiwi a v bývalé Jugoslávii v časopisu Lunov magnus strip.
Foto
KOPLOVA GALERIE
Další zajímavý autorský web se nachází na adrese http://pkopl.sweb.cz. Svou tvorbu zde představuje Petr Kopl. Určitě stojí za to ponořit se do ukázek i náhledů jednotlivých barevných i černobílých dílek jako je Jihlava, strip Brokoviny, starší Molochus komplet, Historie katská či fantaskní Pistolník. Možná o talentovaném kreslířovi, který také usedl do znovuobnovené mučírny (Crew2 č. 8 ), ještě hodně uslyšíme.

Foto
VLAD 6 - OPERACE POTOPA
Vlad Zolkov je známý i u nás - ze série s prostým názvem Vlad se česky doposud objevila první čtyři alba. Ve Francii jsou samozřejmě trošku napřed, Lombard 5. června vydal již šestý díl s názvem Opération déluge (Operace potopa). Scénárista (Swolfs) i kreslíř (Griffo) zůstávají stejní, stejně jako dva hlavní hrdinové: bývalý žoldák Vlad a evropský vyslanec Simon Elenstein. V sibiřském ledu musejí dále prchat před bandami zabijáků a navíc se pokoušejí zachránit celosvětový mír a politickou stabilitu v Rusku.

29. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Čtěte souhrn článků, které jsme připravili v týdnu od 19. do 25. července:
Recenze knihy Punisher
Profil série WITCH
Osmá část teorie o komiksu na poli novinařiny


Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud