Týden ve světě komiksu 26. 7. - 1. 8. 2004

Sdílej
 
Marvel vydal zvláštní verzi Spidermana pro jižní Asii – indický Spiderman má občanské jméno Pavitr Prabhakar a nejedná se pouze o překlad existující série, ale o doslova přepracování a implementaci západního superhrdiny do východní mytologie a tamního způsobu života. Dále si přečtete o čtvrtém díle série Scorpion nebo chystaném vydání komiksového Shreka.

SCORPION 4 - DÉMON Z VATIKÁNU

Foto
Po albech Marque du diable (Znamení ďábla, 2000), Secret du Pape (Papežovo tajemství, 2001) a Croix de pierre (Kamenný kříž, 2002) objevuje se letos už čtvrté pokračování série Scorpion s názvem Démon Vatikánu. Scénář Stéphena Desberga a kresba Enrico Mariniho v něm pochopitelně pokračují ve spřádání napínavého mysticko-církevního dobrodružství z Říma 18. století.
PREMIÉROVÉ SETKÁNÍ VYDAVATELŮ A NOVINÁŘŮ
Začátkem roku se ve Francii uskutečnilo premiérové setkání mezi zhruba čtyřicítkou členů ACBD (Asociace komiksových novinářů a kritiků) a vydavateli jako Glénat/Vents d´Ouest, Dargaud/Lombard, Soleil, Delcourt či Casterman - tedy ideální příležitost zhodnotit poslední rok i vzájemně se vyzpovídat. Vydavatelé se pokusili novináře přesvědčit o nutnosti více psát a mluvit o komiksech, novináři zase upozornili na obtíže své práce. Diskuse se točila především kolem aktuálního fenoménu - mangy - a komiksového marketinku.
Francouzská komiksová scéna čítá zhruba 200 000 čtenářů, kteří ročně koupí 12 - 15 komiksů a tvoří tak 40 % komiksového trhu.

Foto
SPIDER-MAN PO INDICKU
Nedávno proběhla indickým tiskem zpráva, že došlo k historické dohodě mezi Marvelem a distributorskou firmou pro jižní Asii, Gotham Entertainment. Výsledkem dohody bude vydání nové verze Spider-Mana pro jižní Asii v podobě čtyřdílné minisérie. Zdaleka se nejedná "pouze" o nové pokračování: Spider-Man žije ve východní Indii pod občanským jménem Pavitr Prabhakar a jeho postava je, stejně jako Green Goblin, provázána s indickou mytologií. Nejedná se tedy o překlad existující série, ale o doslova přepracování a implementaci západního superhrdiny do východní mytologie a tamního způsobu života. V obsahu se to projevuje především tak, že v zápletkách převládají mýty, kouzla a magično nad moderními technologiemi a zbraněmi. V indických bájích odjakživa rejdí čarující bohové a od nich je, podle tvůrců "indického Spider-Mana", jen krůček k moderním superhrdinům s nadpřirozenými schopnostmi.

Foto
UKÁZKY ZE SHREKA
Comicscentrum hlásí, že komiksový Shrek česky je dodělaný, vydavatel pouze čeká na udělení jedné licence pro náš region. Takže zatím alespoň dvě ukázky.
30. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Čtěte souhrn článků, které jsme připravili v týdnu od 26. července do 1. srpna:
Recenze alba Garfield škvaří sádlo
Profil scénáristy a kreslíře Vhrsti
Devátá část teorie o komiksu na poli novinařiny



Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud