Týden ve světě komiksu 22. – 28. 11. 2004

Sdílej
 
Týden od 22. do 28. listopadu byl na komiks.cz zasvěcený startu edice Nový komiks, díle si přečtete, že Max a Moritz se po sto čtyřiceti letech od svého vzniku a bezmála půlstoletí od posledního českého vydání vrací na pulty českých knihkupectví. Právě vyšlo: Pot 4 a kultovní komiks Alana Moora Watchmen by měl získat filmovou podobu.

WATCHMEN V KINĚ
Kultovní komiks Alana Moora Watchmen (česky připravuje BB Art) by měl získat i svou filmovou podobu. To, že film nedopadne tak špatně jako Liga výjimečných by měl zaručit režisér Peter Greengras (stojí za filmem Bloody Sunday, za nějž byl spolu s Cestou do fantazie oceněn v roce 2002 Zlatým medvědem v Berlíně). Jeho zatím poslední film, Bournův mýtus, trochu připomínající komiksovou sérii XIII, právě běží v českých kinech.

Foto
PRÁVĚ VYŠLO: POT Č. 4
V těchto dnech vychází čtvrté a zároveň i poslední číslo komiksového časopisu Pot, a to jako speciální vydání fanzinu Zkrat. Zatímco první tři čísla vyšla v letech 2001-2002 u nakladatelství Mot, tak čtvrté po dva roky hibernovalo v šuplíku. Situaci změnili až nyní Martin Přibyl s Jakubem Němečkem a díky tomu se může důstojně uzavřít jedna kapitola novodobého českého komiksu. Poslední číslo s barevnou obálkou od Jiřího Zimčíka je zde a přináší na 44 stranách více než desítku komiksů. Za pozornost stojí minimálně pokračování Cyklu 5 Jiřího Zimčíka, dokončení Saturnova prstence Jana Dřevíkovského, Metro Davida Zachovala v kresbě Jiřího Miňovského a Filipa Zacha a Hřích Adama Peldy z cyklu Úchyláci. Objevem čísla se stala mladá výtvarnice Adéla Janíková, jejíž komiksy doplňuje i rozhovor. Čtvrtý Pot by měl být v nejbližších dnech k dostání ve vybraných sci-fi speciálkách.


PŘEDSTAVUJEME KOMIKSOVÉ SPECIÁLKY - ČERNÁ PLANETA BRNO
Kromě probíhajícího týdne s Novým komiksem se chceme podrobněji věnovat také tématu "Komiksové / sci-fi speciálky u nás" - rozumějte tím kamenná knihkupectví, jejichž významnou (ne-li hlavní) část sortimentu tvoří sci-fi, fantasy, horor a komiksy. Začneme třeba v brněnskou Černou planetou.
Knihkupectví Černá planeta, propojené s nakladatelstvím Návrat, se zaměřuje především na sci-fi a fantasy, ale komiks tu samozřejmě mají také - v podstatě veškerou produkci, která je na trhu běžně k dostání. Za léta své existence si již vytvořilo solidní tradici a zázemí, nakoupit můžete i v internetovém obchodě. Prodejna se zase nachází v samém centru Brna a její výlohu prostě nelze přehlédnout.
Černá planeta, Jezuitská 3, Brno
Foto
MAX A MORITZ SE OPĚT VRACÍ!
Po sto čtyřiceti letech od svého vzniku a bezmála půlstoletí od posledního českého vydání se na pulty českých knihkupectví a do rukou nových čtenářů vrací díky nakladatelství Kalich (proto)komiksová legenda - německý seriál Max a Mořic o dvou rošťácích (v originále Max und Moritz, u nás známých též jako Jan a Jíra či Vít a Véna) z pera pradědečka moderního komiksu Wilhelma Busche. Krom řady formálních náležitostí zasáhl seriál plný rošťáren a černého humoru do dějin komiksu i jako silná inspirace jednoho z prvních skutečných moderních komiksů - amerického seriálu Katzenjammer Kids.
Více o tomto seriálu si můžete přečíst zde a zde.
47. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
O čem jsme na Komiks.cz psali od 22. do 28. listopadu? Byl to týden zasvěcený startu edice Nový komiks:
Recenze sešitu Nathan Never 1 - Vampyrus
Recenze sešitu Mister No 1 - Atlantik
Recenze sešitu Dylan Dog 1 - Probuzení nemrtvých
Recenze sešitu Tex 1 - Osamělý vlk
Profil domovského nakladatelství těchto sérií ve třech dílech - prvním, druhém a třetím
Rozhovor s představiteli české edice Nový komiks

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud