Týden ve světě komiksu 10. – 16. 1. 2005

Sdílej
 
Proběhl comiCZcon 2004, na němž byly uděleny ceny comiCZaward za rok 2004 - seznam oceněných naleznete v článku. Právě vyšlo: Watchmen - Strážci, O (ne)mrtvých je dobré a unikátní 72 stránková ilustrovaná kniha amerického sociologa Joela Andrease - Válečná závilost. Startuje první díl rozsáhlého rozsáhlého profilu série Padoucnice.

PRÁVĚ VYŠLO: O (NE)MRTVÝCH JEN DOBRÉ
Vznik almanachu české komiksové elity O (ne)mrtvých jen dobré se váže k loňskému comiCZconu, kde v rámci workshopu několik kreslířů nakreslilo komiks podle jednoho scénáře. Projekt se nakladatelství BB Art www.bbart.cz zalíbil natolik, že ho po téměř roční přípravě (kdy se počet kreslířů rozrostl na konečných 16) nyní vydává v knižní, 104 stránkové podobě.

Foto
PRÁVĚ VYŠLO: WATCHMEN - STRÁŽCI
Jeden z nejzásadnějších komiksů americké historie? To jsou bezpochyby Watchmen - Strážci, jak se titul jmenuje v českém vydání nakladatelství BB Art. Ten k tomu dále uvádí: Strážci jsou láskyplnou dekonstrukcí superhrdinského komiksové žánru. "Quis custodiet ipsos custodes?" ptali se už latiníci. Kdo střeží ty, kdož střeží nás? Je těžké dohlédnout na ty, kteří mají moc, i když jsou to normální lidé - a co teprve, když mají schopnosti, o kterých se nám ani nesnilo. Stejně jako Návrat temného rytíře pohlížejí i Strážci na svět superhrdinů novým pohledem, ničí mýty a balancují na pokraji apokalypsy. Ale tam, kde Miller nabízí ještě pozitivního superhrdinu, má scénárista Alan Moore už obyčejné lidi s neobyčejnými schopnostmi. Lidi někdy kruté, se svými úchylkami a tajnostmi, se špínou schovanou pod maskami. Ovšem lidi velmi mocné (a v jednom případě všemocné).
Kresba Dave Gibbons, překlad Viktor Janiš, 416 stran.

OBÁLKA ČTVRTÉHO ZKRATU
Čtvrté číslo fanzinu Zkrat vyjde sice až v únoru, ale obálka už existuje - zároveň z ní lze vyčíst, že uvnitř budou se svými komiksy účinkovat např. Karel Jerie či Jirka Miňovský.

2. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Copak asi Komiks.cz nadělil svým čtenářům ve druhém týdnu roku 2005?
Recenzi Crwe2 č. 11
Recenzi alba Tex 2 - Nemilosrdná džungle
Start rozsáhlého profilu série Padoucnice
První díl teorie Inspirace komiksovými principy pro použití v divadelním prostoru

Foto
JE TO PASSÉ PRO COMICZCON 2005
V duchu našich předchozích titulků oznamujeme jednoduchou skutečnost: comiCZcon 2005 je minulostí. Od brzkého dopoledne do pozdního odpoledne se dnes v pražském klubu Mlejn sešly stovky komiksových fanoušků, aby poslechli přednášky a plány nakladatelů, prohlédli výstavu, nakoupili, nechali podepsat či směnili komiksy na burze – nebo prostě jen tak podiskutovali. A ještě přidáváme výsledky comiCZaward za rok 2004:
Mozek (nejlepší scénář): V pajzlu u Looa (Miloš Mazal)
Dráp (nejlepší kresba): Vzlety a pády (Tomáš Kučerovský)
Jazyk (nejlepší překlad): Top Ten 2 (Richard Podaný)
Oko (nejlepší lettering): Aargh! č. 5 (kolektiv)
Klenot (nejlepší publikace): Jimmy Corrigan (BB Art)
Dveře (nejlepší nepublikační počin): výstava Polský komiks dnes
Páteř (nejlepší nakladatel): BB Art
Síň slávy: Jaroslav Foglar
Ucho (nejhorší publikace): cena nebyla udělena
O comiCZconu 2005 připravujeme rozsáhlý materiál.

PRÁVĚ VYŠLO: VÁLEČNÁ ZÁVISLOST
V nakladatelství Intu vyšla unikátní 72 stránková kniha amerického sociologa Joela Andrease Válečná závislost, ilustrovaný průvodce militarismem USA. Nakladatel k tomu dále uvádí: Tento komiks přibližuje srozumitelnym a pečlivě zdokumentovanym způsobem kořeny, pozadí a důsledky militarismu USA - od boje za nezávislost a vyhlazování indiánů, přes obě světové války až po období po roce 1989. Zabývá se rovněž vojensko-průmyslovým komplexem, jemuž tyto války přinášejí závratné zisky, a zkoumá úlohu, kterou hrají média při manipulaci veřejného mínění ve prospěch militarismu. V originále se kniha jmenuje Addicted to War, byla přeložena do mnoha jazyků a dočkala se již tří aktualizovaných vydání ve statisícových nákladech.

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud