Týden ve světě komiksu 24. – 30. 1. 2005

Sdílej
 
Park Asterix slaví 15 let trvání – slavnostně byl otevřen 30. dubna 1989. Belgický Lombard ještě na podzim vydal pod názvem Marcheur de nuit (Noční chodec) jubilejní třicáté album série Yakari. Čtvrtý týden roku 2005 byl na Komiks.cz především ve znamení letošního comiCZconu - přečíst si můžete reportáž, ohlasy a ozvěny, přehled comiCZaward a mnoho dalších informací.

PARK ASTERIX SLAVÍ 15 LET
Park Asterix slaví 15 let trvání - slavnostně byl otevřen 30. dubna 1989, tedy už v době, kdy se vědělo, že u Paříže otevře své zábavné centrum také Disney. V Belgii již existovalo více takových parků: Walibi (věnovaný Tintinovi) a Hagondange (Šmoulí království). Asterix je však nejúspěšnější, v první sezóně ho navštívilo 1,3 miliónu návštěvníků. Neustále se vylepšuje a štědře investuje do svého rozvoje: dnes má 31 atrakcí, deset představení, hotel a daří se mu konkurovat Disneylandu.

Foto
PRÁVĚ VYCHÁZÍ: HELLBOY - MELOUCHY
Nakladatelství Comics Centrum vydává sbírku hororových povídek Hellboy - Melouchy. Kniha na 216 stránkách obsahuje celkem čtrnáct povídek o rudém pekelníkovi a vyšetřovateli paranormálních jevů Hellboyovi. Přispěli do ní význační světoví autoři hororů (Yvonne Navarrová, Stephen R. Bissett, Philipe Nutman, Grag Rucka, Nancy Holderová, Craig Gardner, Nancy A. Collinsová, Rick Hautala, Jim Connolly, Chet Williamson, Max Allan Collins, Christopher Golden, Mike Mignola, Matthew J. Costella, Poppy Z. Briteová, Brian Hodge) a ilustracemi ji doprovodil Hellboyův duchovní otec Mike Mignola. Překlad do češtiny obstarat jako již tradičně Jan Kantůrek.

ANDRASTE MÁ NOVÝ WEBÍK
Otevřete kouzelnou knihu http://andraste.1110.cz a bez váhání vstupte do báječného světa poetiky a křehkých snů. Jeho tvůrcem není nikdo jiný než jedna z výrazných tváří českého komiksu, Anna "Andraste" Dvořáčková. Na svých internetových stránkách nabízí mimo opravdu rozsáhlých galerií (komiksů barevných či černobílých, fotek, grafiky, ruční práce...) také guestbook, pár zajímavých odkazů nebo připravovaný autoprofil.

Foto
YAKARI 30 - NOČNÍ CHODEC
Belgický Lombard ještě na podzim vydal pod názvem Marcheur de nuit (Noční chodec) jubilejní třicáté album série Yakari. Osvědčená autorská dvojice Job (scénář) - Derib (kresba) se tentokráte zaměřila na notorického indiánského spáče, který dokáže prospat celé noci (ba i dny) a ujde nanejvíc pár kroků, aby vyčerpáním znova usnul opřený o svůj stan. Jednou se však tenhle chrápal zvedne a s očima zavřenýma odkráčí někam pryč. Celý tábor marně organizuje pátrací akci, spáč je nezvěstný. Nebo že by o tom více věděl jeden medvěd?
Vše o sérii Yakari čtěte zde. www.komiks.cz/clanek.php?id=346


4. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Čtvrtý týden roku 2005 byl na Komiks.cz především ve znamení letošního comiCZconu:
Reportáž
Fotoreportáž
Ohlasy a ozvěny
Přehled comiCZaward
Plány nakladatelů
A jako bonus pozvánka k osmému číslu časopisu Bedeman
KURT COBAIN V COMICSCENTRU
Nejedná se tu o žádnou nelegální reinkarnaci, nýbrž o plánované březnové vydání komiksové biografie rockové hvězdy a frontmana kapely Nirvana. Comics Centrum na svůj nový titul Spánembohem (v originále Godspeed, scénář Barnaby Legg a Jim McCarthy, kresba Flameboy, 96 stran) upozorňuje na svém webu, kde zároveň v sekci "Připravujeme" upřesňuje data vydání svých dalších projektů. Tedy Conana (červen) a Druhé knihy Vampirelly (prosinec).

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud