Týden ve světě komiksu 31. 1. – 4. 2. 2005

Sdílej
 
Ve čtvrtek 3. února 2005 v 17.30 byla v Praze zahájena výstava E.– P. Jacobs, zakladatel belgického komiksu. Připravuje se nové číslo Bedemana a fanzinu Zkrat. Dále si v článku můžete přečíst o novém komiksovém nakladatelství nebo ediční plán Crwe na letošní rok.

BEDEMAN.CZ NA OBZORU
Dlouhou dobu visela na stránkách www.bedeman.cz stručná informace, že se připravují. To je pravda, tentokráte se však už zdá, že po měsících čekání bude prezentace, obsahující také kompletní archív s ukázkami, opravdu spuštěna v horizontu několika týdnů.

VÝSTAVA E. - P. JACOBSE V PRAZE!
Ve čtvrtek 3. února 2005 v 17.30 byla v prostorách Zastoupení Valonsko-Brusel (Myslíkova 31, Praha 1) otevřena výstava E. - P. Jacobs, zakladatel belgického komiksu. Výstava se koná u příležitosti stého výročí narozeni E. - P. Jacobse, tvůrce slavného seriálu Blake a Mortimer, a 75 let od vzniku Tintina www.komiks.cz/clanek.php?id=356. Výstava nabídne i Jacobsovy méně známé ilustrace, jež se objevily na titulních stranách časopisu Tintin a potrvá do 25. února 2005. Vstup je volný.
Z akce pro vás připravujeme reportáž.

ZKRAT Č. 4 PODROBNĚJI
Martin "MaP" Přibyl informoval na stránkách svého fanzinu Zkrat o průběhu příprav čtvrtého čísla. Práce na něm pomalu finišují, a tak mohlo dojít i k přiblížení obsahu. Na 44 stranách budou zastoupeni tito autoři: Poláci Zalibarek (autor obálky) a Leszek Sewastianowicz, Švéd Knut Larsson, Slováci Štefan Podušel a Pavel Keníž a samozřejmě ostrá skvadra domácích: Karel Jerie (také interviewovaný), Pavel Čech, Tomáš Putna, Kamil Tatar, Jiří Pavlovský, Jiří Miňovský, Michal Opitz, Toy Box, Zuzana Andělová, Štěpán Kopřiva a Miloš Mazal.
Recenzi Zkratu č. 3 čtěte zde.

EDIČNÍ PLÁN CRWE NA ROK 2005
Letos už Crew vydala sedmnáctého Garfielda v pořadí (Garfield povoluje opasek), co však chystá na zbytek roku?
Únor
Sandman 3 - Krajina stínů (Neil Gaiman - Malcolm Jones III, Colleen Doran, Kelley Jones, Charles Vess, Steve Erickson)
Březen
Spider-Man - Odhalení (J. Michael Straczynski - John Romita Jr., Scott Hanna)
Vycházející hvězdy 1 - Zrozeni v ohni (J. Michael Straczynski - Keu Cha, Christian Zanier)
Duben
Hellblazer - Syn člověka (Garth Ennis - John Higgins)
Květen
Garfield 18 (Jim Davis)
Wolverine/Hulk (Sam Keith), ve spolupráci s Netopejrem
Červen
Sandman 4 - Údobí mlh (Neil Gaiman - Kelley Jones, Mike Dringenberg)
První polovina roku
CL10 - Wolverine 3, ve spolupráci s Netopejrem
CL11 - Spider-Man 4, ve spolupráci s Netopejrem
Konec roku
Dobrodružství Luthera Arkwrighta (Bryan Talbot)
A samozřejmě šest čísel dvouměsíčníku Crew2 (12, 13, 14, 15, 16 a 17).
(Pozn.: Data vydání jsou pouze orientační. Plán není definitivní.)
Další informace čtěte také v reportáži z comiCZconového Vydavatelského kotle.

AL DENTE - KOMIKSY PRO FAJNŠMEKRY ANEB VÍTEJ, NOVÉ KOMIKSOVÉ NAKLADATELSTVÍ
Další alternativní komiksový počin se urodil v Brně, městě - zdá se - komiksové alternativě zaslíbeném. Tentokrát nikoli fanzin, ale hned malinké nakladatelství Martina F. Gece s kulinářským jménem "al dente". Kdo ví, či si zjistí, co toto sousloví znamená, dozví se i něco o chystaných komiksech...
Jako první publikace, která by měla vyjít v březnu, je připraven komiks s nevšedním titulem Jako sametová rukavice odlitá ze železa od jednoho z nejznámějších amerických alternativních comixových tvůrců - Daniela Clowese. U nás je dosud neznámý, snad jen návštěvníkům artových kin a diváků Nezávislého léta s ČT může být jeho jméno povědomé díky filmové adaptaci jeho komiksu Ghost World (film uváděn pod názvem Přízračný svět). Příběh Rukavice je snový, s jaksi maximálně tísnivou a hodně "ujetou" atmosférou, v něčem blízkou Schizu (které vydavatel překládal).
I další, nepochybně dosti výlučné, ale nesmírně zajímavé tituly nakladatelství by měly být z toho ranku, tedy z produkce kultovního amerického nakladatelství Fantagraphics. - na jeho stránkách je ostatně k vidění i ukázka z originálního vydání Rukavice. Dalšími jmény ve hře jsou Charles Burns, Peter Bagge a další. Vesměs jde o autory navazující na crumbovskou linii amerického comixu (Robert Crumb je u nás alespoň letmo známý díky publikaci o Kafkovi a ilustracím ke knihám Charlese Bukowského).
Přejme tedy nováčkovi v našem komiksovém rybníce štěstí a úspěchy

SMUTNÝ KONEC METABARONŮ
Před časem vzbudilo u pravověrných komiksářů nadšení vydání prvního dílu fantasy ságy Kasta Metabaronů (Praděd Oton). Bohužel, dle vyjádření nakladatele, společnosti Egmont, byla prodejnost natolik mizivá, že o vydání dalších alb se již neuvažuje. To samé platí i pro celou edici Grafické novely, specializovanou na komiks pro dospělé. Z Egmontu se tak nadále dočkáme maximálně Asterixe, čarodějek Witch a kačera Donalda...

5. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Pátý týden roku 2005 přinesl na Komiks.cz tyto články:
Recenzi alba Basket Flora 1
Recenzi sešitu Garfield povoluje opasek
Recenzi DVD Van Helsing
Pokračování profilu série Padoucnice
Třetí díl teorie Inspirace komiksovými principy pro použití v divadelním prostoru

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud