Týden ve světě komiksu 28. 2. – 6. 3. 2005

Sdílej
 
První áčtyřkovou obálku v krátké historii časopisu Bedeman vytvoří Tomáš Jirků. V pražské Chodovské tvrzi probíhá výstava obrazů Karla Jerieho. Právě vyšlo: Zkrat č. 4, Comicsové legendy 10 – Wolverine 3, Crew2 č. 12. Nejlepší komiksovou publikací vydanou u nás v roce 2004 je podle ankety na komiks.cz zcela jednoznačně Krajina půlnočních stínů.

TOMÁŠ JIRKŮ KRESLÍ OBÁLKU BEDEMANA Č. 9
V současné době už je jasné, kdo vytvoří první áčtyřkovou obálku v krátké historii časopisu Bedeman. Bude to Tomáš Jirků (např. O Kutilce), který je zároveň autorem vstupního satanášského komiksu s pracovním názvem Paulus.

GULÁŠ KARLA JERIE
Nesmysl? Kdepak. To je název výstavy obrazů Karla Jerieho, Martina Krajce a Lukáše Miffeka, která proběhne od 9. března do 3. dubna 2005 v pražské Chodovské tvrzi (Ledvinova 9). Vernisáž se uskuteční 8. března v 18.00 hodin.

Foto
PRÁVĚ VYŠLO: ZKRAT Č. 4
Slyšte: Zkrat č. 4 Martina Přibyla je venku a co nevidět bude šířen do prodejní sítě. Na 44 stranách formátu A4 s barevnou obálkou (kterou stvořil Polák Zalibarek) nabízí následující komiksy: Super Kazimír a masožravá papratka (Sewastianowicz/Zalibarek), Nikdy se nesázej s čertem o hlavu (Jerie), Tvůrčí zápas komiksového kreslíře (Čech), Divoký srce - Zrcadlo (Putna/Tatar), Dogma (Podušel), Dokonalé místo (Pavlovský/Miňovský), Amor (Opitz), Slabosť (Keníž), Sugar Cube (Toy Box), Sebeprojekce (Larsson), Realita 3 (Andělová), Chvíle, jako je tahle (Kopřiva/Mazal), Make ´Em Laugh (Jerie) a navíc rozhovor s Karlem Jerie.
Recenzi posledního Zkratu naleznete zde.

KRAJINA PŮLNOČNÍCH STÍNŮ NEJLEPŠÍ
Naše poslední a právě ukončená anketa hovoří jasnou řečí: nejlepší komiksovou publikací vydanou u nás v roce 2004 je podle vás zcela jednoznačně Krajina půlnočních stínů, která získala 28 % hlasů. Další pořadí: Batman: Ticho (13 %), Jimmy Corrigan (12 %), Inseminátor a Top Ten 2 (shodně po 9 %), Octobriana a ruský underground (8 %), Liga výjimečných 2 a Wolverine: Ještě žiju (shodně po 7 %), Aargh č. 5 (6 %) a Proměna (2 %). Celkem hlasovalo 302 návštěvníků našeho serveru.
V nové anketě se vás celkem logicky ptáme, na který z letos plánovaných titulů se nejvíce těšíte. Takže?

Foto
PRÁVĚ VYŠLO: CL 10 - WOLVERINE 3
Jubilejní desátý svazek retrospektivní řady Comicsové legendy je díky nakladatelství Netopejr a Crew tady. Tentokráte na 164 stranách přináší třetí příhody Wolverina - ve scénáři Archie Goodwineho, kresbě Johna Byrneho a překladu Jiřího Pavlovského. Nakladatelé k ději uvádějí: Wolverinův tradiční boxovací pytel Roghouse zmizel. A to Wolverine nemůže přejít jen tak. Netuší ovšem, že pátráním po něm se zamotá přímo do soukromé války jednoho diktátora, kariéry holiče samotného Adolfa Hitlera a hlavně do děsivého odkazu minulosti, jež má kořeny v hlubokém kosmu a květy na jednom poli s kokainem.
Dále čtěte: recenze CL 3 - Wolverine 1, recenze CL 7 - Wolverine 2

VÝSTAVA PROCHÁZELI SE PO 3. TISÍCILETÍ
Sotva v prostorách Zastoupení Valonsko-Brusel (Myslíkova 31, Praha) skončila jedna komiksová výstava (věnovaná stému výročí narození E. P. Jacobse), už se tu rozbíhá další. Právě dnes vpodvečer se totiž uskutečnila vernisáž přehlídky "Procházeli se po 3. tisíciletí", která představí dvanáct mladých komiksových tvůrců z Valonska a z Bruselu, "nahlížejících do budoucnosti a zhmotňujících své vize třetího tisíciletí". Jsou to: Catherine De Branbanter, Viviane Nicaise, Pierre Bailly, Frank Brichau, David Deth, Benoit Ers, Philippe Glogowski, Eric Gorski, Christophe Hanze, Henri Reculé, Emmanuel Civiello a Laurent Verron. Akce se koná od 7. března do 8. dubna 2005.

Foto
PRÁVĚ VYŠLO: CREW2 Č. 12
První letošní číslo magazínu Crew přichystalo stejnojmenné nakladatelství. Na 84 stranách se objevují Batman se soudcem Dreddem, Sandman Neila Gaimana, krátký příběh z Arkhamského blázince o sázce mezi Poison Ivy a Harley Quinnovou, Garfield či domorodý Filip Zach a také seznam loni u nás vydaných komiksů. Obálku má na svědomí Glen Fabry.
Doposud poslední Crwí2 bylo loňské číslo 11.
9. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Ve znamení Strážců byl devátý týden roku 2005 na Komiks.cz:
První část recenze
Druhá část recenze
Reportáž z výstavy E. P. Jacobse v Praze
Druhý díl profilu Corto Malteseho
Reportáž z comiCZbattle 2005


Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud