Týden ve světě komiksu 14. – 20. 3. 2005

Sdílej
 
Vladimír 518 se po kratší odmlce opět vrací, a to v dokonalé formě – stačí si prohlédnout ukázky dvou jeho architektonických projektů, kterým se hodlá letos věnovat - sedmistránkový Model XB 1 vyšel v nejnovější Labyrint Revue, v odborném časopise ERA 21 se budou pravidelně objevovat trojstránkové kraťásky věnované konkrétním stavbám. V Paříži se konala retrospektivní výstava Grzegorzi Rosinského.

TINTIN A JÁ
Tintina není nikdy dost a vždy se objeví někdo další s novou knihou o hrdinovi nebo jeho autorovi. A pokud není zrovna nic nového, stačí přijít s nějakou reedicí. Nejaktuálnějším případem je u Castermana vycházející 256 stránková (z toho 42 stran ilustrací) kniha Tintin et moi (Tintin a já) Numy Sadoula. Originál totiž pochází z roku 1975 a toto je navíc neupravovaný přetisk posledního vydání z roku 2000. Kniha sama je jedním ze základních zdrojů o Hergém a jeho díle. Jedná se v podstatě o dlouhé rozhovory s legendárním autorem, v nichž je možné odhalit géniův charakter, životní kréda, nálady, inspirace či motivace, jeho reakce na kritiky, čtenáře a vývoj jeho díla.

ROSINSKI VYSTAVOVAL V PAŘÍŽI
Krátký návrat ke třetímu ročníku podzimního pařížského festivalu Palais de la BD: hlavní francouzské město tu vzdalo prostřednictvím retrospektivní výstavy poctu Grzegorzi Rosinskému. Její kurátor, umělcův syn Piotr, zároveň přišel oproti poslednímu ročníku (v Angouleme 2003) s několika zajímavými novinkami. Akce zachycuje umělcovy práce od jeho polských začátků až do současnosti, v níž je nejžhavější 28. album Thorgala.

PUBLICISTIKA V NOVÉM BEDEMANOVI
Současně s nárůstem počtu stran se v novém ročníku časopisu Bedeman samozřejmě zvýší i množství publicistiky. Na co je možné se těšit, prozrazují již názvy některých nových rubrik: Bedeman a jeho téma, Bedeman bilancuje, Bedeman proti proudu času, Bedeman představuje, Bedemanga... Je toho dost a dost, témat o čem psát také a redakce pevně věří, že se trefí do vkusu čtenářů a dostatečně je zaujme.

Foto
MOT PŘIPRAVUJE
Konečně i Mot odtajnil své ediční plány, a tak už víme, že se můžeme těšit na Trondheimovu Mouchu, Ottovo Cinema Panopticum (obé v květnu) a na Sfarova Pascina i třetího Oskara Eda od Branko Jelinka (tyto dvě ve druhém pololetí).

11. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Jedenáctý týden roku 2005 přinesl na Komiks.cz následující kvarteto článků:
Recenze Asterixe u Belgů
Recenze alba Dylan Dog 3 - Manila
Z pravěku komiksové publicistiky aneb vzpomínka na saudkovské sny
První díl seriálu Komiks a film

Foto
VLADIMIR 518 SE VRACÍ
Pamatujete? Wladimir 518 patřil před nějakými dvěma, třemi lety k nejnadějnějším kreslířům nastupující mladé generace. Pak na nějakou dobu zmizel, nechal se dokonce slyšet, že s komiksem končí a hle - s lehce upraveným jménem ho tu máme zase. A navíc v dokonalé formě. Stačí si prohlédnout ukázky dvou jeho architektonických projektů, kterým se hodlá letos věnovat. Sedmistránkový Model XB 1 vyšel v nejnovější Labyrint Revue a již jsme o něm informovali. Zatím nepovšimnuty jsou trojstránkové kraťásky věnované konkrétním stavbám z konce 20. století, které se budou objevovat v každém čísle odborného časopisu ERA 21.

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud