Týden ve světě komiksu 28. 3. – 3. 4. 2005

Sdílej
 
O několik týdnů, do druhé poloviny dubna 2005, se posouvá vydání devátého čísla komiksového časopisu Bedeman. Valerian, vesmírný agent, se vrací v novém albu (č. 19), které je zároveň počátkem nové trilogie, Na hranicích Velkého Nic. Dále si přečtete recenzi Sandmana, alba Nethan Never 3 či druhého a třetího alba série Mister No.

POSUN V DATU VYDÁNÍ BEDEMANA Č. 9
O několik týdnů, do druhé poloviny dubna 2005, se posouvá vydání devátého čísla komiksového časopisu Bedeman.Důvodem je chřipková epidemie, která postihla a vyřadila z provozu část redakce.

UŽ JSTE BYLI V KOMIXVILLE?
Je až s podivem, že sajtík www.komixville.cz, chystající se brzy oslavit první rok své existence, zatím uniká pozornosti většiny komiksového národa. Škoda o to větší, že je tu možné nalézt opravdu bohatou - a často i zábavnou - zásobu on-line komiksů. První sekce nabízí vtipy a stripy (o jejichž úrovni a zaměření však svědčí už jejich názvy jako Jarmil Prdel či Záchod), druhá vícestránkové kraťásky typu Krvavá pomsta či parodie Šípkový Růžen a třetí akční seriály na pokračování (třeba takový Ray McCoy má momentálně 62 stran). Kromě kmenových autorů mohou přispívat svými výtvory samotní návštěvníci (o čemž svědčí výborná gangsterská parodie Čtyřlist), kdo nekreslí, může jen tak poklábosit v diskusi.

ZPRÁVA Z RÁJE
Asi tak nějak může na českého komiksáře působit krátká zpráva ČTK, kterou zveřejnily LN . Pod titulkem "Belgičané čtou nejraději komiksy" se v ní píše:
Belgický list La Derniere Heure zkoumal, jaké knihy kupují francouzsky mluvící Belgičané. Podle výsledků ankety holdují obyvatelé této desetimilionové země především obrázkovým příběhům. Zarážející je poměr, jakým komiksy "převálcovaly" ostatní literární žánry: u soukromých vydavatelů představují kreslené romány celých 62 procent prodaných knih. Pro srovnání, dětských knížek se prodá 9 procent a vzdělávacích titulů ještě o jedno procento méně. Komiks má v Belgii dlouhou tradici. Kresleným příběhům tu jsou vyhrazena zvláštní muzea, lidé jimi zdobí vnější zdi domů a dokonce i interiéry knihoven. Z belgické dílny pocházejí slavní Šmoulové i neohrožený reportéra Tintin.

13. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Třináctý týden roku 2005 jsme na Komiks.cz uvedli následující kvintet článků:
Recenzi třetího Sandmana
Recenze alba Nathan Never 3 - Flashpoint
Recenzi druhého a třetího alba série Mister No
Třetí díl seriálu Komiks a film
Druhý díl Kumermannova Úvodu do problematiky comicsu

VALERIAN 19 – NA HRANICÍCH VELKÉHO NIC
Valerian, vesmírný agent, se vrací. Nové album (č. 19), které je zároveň počátkem nové trilogie, Na hranicích Velkého Nic (Au bord du Grand Rien) scénáristy Christina Pierra a kreslíře Jean-Claude Mezierese, vydává Dargaud. Hlavní hrdinové Valerian a Laurelina se na jednom asteroidu ztraceném kdesi v nicotě živí jako malí obchodníci. Příliš však neprosperují a raději než po kšeftech pátrají po informacích o ztracené Zemi. A podaří se jim zjistit, že brzy odlétá expedice s cílem prozkoumat Velké Nic, neznámá teritoria ztracená ve vesmíru. Příběh má vše, na co jsou fanoušci za třicet let existence série, která dokázala ovlivnit i Georgese Lucase či Luca Bessona, zvyklí: záhadný vesmír, nové a nové mimozemšťany, křehký humor, dobrodružství, fantazii i skvělou kresbu.

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud