Týden ve světě komiksu 11. – 17. 4. 2005

Sdílej
 
Právě vyšlo: 517 příběhů Zeleného Raoula v jednom knižním souboru pod názvem Zelený Raoul: Deset let České republiky očima ufona, třetí kniha ze série Komiksová historie světa, která se věnuje období od zrození islámu až po italskou renesanci a putování Kryštofa Kolumba do Nového světa. Dále si můžete přečíst pojednání o „nemocech v comicsu“ nebo upoutávku na chystané deváté číslo Bedemana.

V KVĚTNU ROZKVETE SMAX

Foto
První ochutnávka z titulů připravovaných letos BB Artem: na webových stránkách nakladatelství se objevila upoutávka na knihu Smax (scénář Alan Moore, kresba Zander Cannon, překlad Richard Podaný). 136 stránkový příběh ze světa Top 10vyjde 2. května.

HLAVNÍ TÉMA BEDEMANA Č. 9
Od letošního roku bude každý Bedeman obsahovat rozsáhle zpracované hlavní téma. Číslo 9 se bude podrobně věnovat českým žá(č)kům světových mistrů. Součástí materiálu bude nejen článek, ale především komiksy většiny zmíněných autorů - Tomáše Jirků, Filipa Zacha, Jaromíra 99 či Jana Gemrota. A na ostatní se dostane příště.
Více z historie Bedemana můžete číst zde.

COMICSEM (NEJEN) PROTI CUKROVCE
"Comics v nemoci" je pro leckoho z nás samozřejmým zpestřením nudných, ba vězeňských dnů churavění, ale "nemoc v comicsu"? Inu, ani to není téma opomíjené: připomeňme tisíckrát vyskloňovanou Padoucnici Davida B., černobílý příběh portugalského dua Oliveira-Rocha [malitska:] o dívce umírající na AIDS, nebo na internetu zveřejněný strip Mom's Cancer. V přeneseném, katarzním autobiografickém smyslu by sem spadal i Spiegelmannův Maus nebo Persepolis Marianne Satrapi - i když ty se týkají problémů spíše psychických (která nemoc ale ne?).
Obrázková forma comicsu ale může sloužit i k účelům mnohem návodnějším - Markéta Cimbálová připravila comicsové učebnice angličtiny a němčiny, zasazené do reálií belgického domova pro tělesně postižené. Brazilští lékaři zase vydali sedmičetnou sešitovou řadu, zabývající se jak příčinami, tak symptomy a metodami léčení cukrovky. Sešity byly zdarma distribuovány po diabetických centrech, nemocnicích i školách, a podle lékařů zaznamenali jejich čtenáři při odpovídání na otázky, týkající se cukrovky, výslednou 95% úspěšnost.

Foto
PRÁVĚ VYŠLO: KOMIKSOVÁ HISTORIE SVĚTA 3
BB Art vydává třetí knihu ze série Komiksová historie světa. Její autor Larry Gonick se tentokráte - ale jako vždy vtipně - věnuje období od zrození islámu přes Byzantskou říši, křižácké výpravy až po italskou renesanci a putování Kryštofa Kolumba do Nového světa. 304 stran, český překlad Tomáš Jeník.
Dále čtěte: recenze prvního dílu(Od Velkého třesku po Alexandra Velikého), recenze druhého dílu (Od vzestupu Číny po pád Říma)

15. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Patnáctý týden roku 2005 se na Komiks.cz čas zjevily následující články:
Recenze čtvrtého čísla časopisu Pot
Recenze filmu Team America
Pátý díl seriálu Komiks a film
Čtvrtý díl Kumermannova Úvodu do problematiky comicsu

Foto
PRÁVĚ VYŠLO: ZELENÝ RAOUL - DESET LET ČESKÉ REPUBLIKY OČIMA UFONA
Zelený Raoul je satirický komiksový fenomén vycházející již deset let na stránkách společenského časopisu Reflex. Tvůrčí tým Hruteba (Hrubý, Tesař, Baldýnský) - Štěpán Mareš doposud vytvořilo 517 příběhů a ty nyní v jednom knižním souboru pod názvem Zelený Raoul: Deset let České republiky očima ufona vydává nakladatelství Baset www.baset.cz. Kniha nabízí i další doplňkové materiály a celkem tak má 544 stran.

TO JE ČOUDU V BUBLINĚ
Jeden z amerických čtenářů časopisu Tobacco Control si v dopise zaslaném redakci stěžuje na množství postav marvelovského univerza, které na stránkách comicsů nepokrytě kouří. Argumentuje, že postavy, s nimiž se čtenáři ztotožňují, mohou coby vzory přenášet zdánlivě pozitivní aspekty nikotinismu na "své" konzumenty. Uvědomí si každý hltoun Wolverina, že Rosomákovi kouření díky jeho regeneračním schopnostem neublíží?
Podobný apel může přidat další kapičku do poháru úvah, jaký "dosah" může vlastně comics mít. V zemi, kde tabákové firmy ze zákona platí výchovnou antireklamu na své vlastní výrobky, takovýto protitabákový útok není překvapivý. Mírně úsměvně ovšem vyznívá ve světle toho, že Ron Perelman, majitel Marvel Entertainment, je zároveň majitelem jisté Consolidated Cigar Corporation...

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud