Týden ve světě komiksu 18. – 24. 4. 2005

Sdílej
 
14. až 15. října 2005 se uskuteční ve slovenském Pezinku 2. ročník festivalu Comics Salón. V pražském Muzeu Policie ČR odstartuje 4. května výstava o historii i současností vystřihovánek a papírových modelů, jejíž významná část je věnována časopisu ABC. Aargh 5.5 je právě v tisku, do distribuce se dostane začátkem května.

WEB A LA BEDEMAN
Je pravda, že časopis Bedeman se doposud nemůže pochlubit řádně fungujícími internetovými stránkami - byť se na ně v minulých číslech objevilo několik anoncí. Na změně se však v současné době horečně pracuje a na výsledek se budete moci v krátké době podívat zde.

COMICS SALÓN 2005
Zdá se, že i na sousedním Slovensku se chytla tradice komiksového festivalu. Po loňské úspěšné premiéře (podzim 2004 v Mestskom múzeu v Pezinku) se 14. až 15. října 2005 uskuteční 2. ročník. Místem konání bude tentokráte bratislavský areál SÚZA (Drotárska cesta 46) a návštěvníci se mohou těšit na:
- promítání zajímavých anime titulů a filmových trháků
- prezentace mangy a komiksu
- turnaje a hraní nejnovějších počítačových her
- besedy a příspěvky o japonské kultuře
- odborné přednášky a workshopy na téma anime, mangy, her a komiksu
- hraní karetních a stolních her (MTG, Pokémon, Yu-gi-oh)
- soutěže o ceny v karaoke, cosplay, kreslení, hrách...
- příjemné posezení s přáteli v čajovně, baru či restauraci
Jako hosté se objeví např. Branko Jelínek, Fero Mráz, Juraj Maxon, Martin Gašparík nebo Petr Včelka. Více informací čtěte na oficiálním webu Salónu. O přípravách a průběhu akce vás budeme podrobně informovat.

PAPÍROVÉ MODELY V MUZEU POLICIE
Na první pohled se může zdát, že tato zpráva nemá na Komiks.cz co dělat. Protože je však významná část výstavy o historii i současností vystřihovánek a papírových modelů v pražském Muzeu Policie ČR v Praze (Ke Karlovu 1) věnována časopisu ABC, mohla by zajímat i všechny komiksáře. Na návštěvníky čeká několik stovek vystavených exponátů, přes 800 ukázek v neslepené podobě a také pár ukázek, včetně originálních listů, kreslených seriálů z Ábíčka. Pocta legendárnímu časopisu probíhá od 4. května do 31. července 2005.

16. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Šestnáctý týden roku 2005 se na Komiks.cz čas vylouply následující články:
Recenze časopisu Crew2 č. 12
Recenze filmu Constantine
Šestý díl seriálu Komiks a film
Pátý díl Kumermannova Úvodu do problematiky comicsu

AARGH Č. 5.5 V TISKU
Aargh 5.5 (vydavatelství Analphabet Books) právě prochází útrobami tiskárny, do distribuce se dostane začátkem května. V jeho obsahu je opět zastoupena řada východoevropských a středoevropských autorů, kteří už vydali nějaké to album na Západě - Chorvati Darko Macan (Dark Horse, Vertigo) a Igor Kordej (Marvel, Delcourt), Srb Aleksa Gajić (Glénat), Slovinec Tomaž Lavrič (Glénat) a Ukrajinec Igor Baranko (Les Humanoides Associés). Vedle nich se objevují příspěvky Belgičana Marka "Raymana" Horemanse a Brazilce Andrého Ducciho. Na 16 barevných stranách se představuje příběh "Vládce" polského dua Kronic / Truściński a především "Pohádka" Pavla Čecha. V českém dresu dále nastupuje ostřílený Vladimír Tučapský a Karel Jerie, poprvé dostal větší prostor dravý kreslíř Honza Bažant, který se uvádí prologem k projektu "Pán času" a debutuje zde i Michal Kulheim, další nepřehlédnutelná postava rozrůstající se brněnské scény.

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud