Týden ve světě komiksu 25. 4. – 1. 5. 2005

Sdílej
 
Životopisný komiks o Kurtu Cobainovi Spánembohem vyšel v pondělí 2. května. Novinkou ve vydavatelských plánech BB Artu je pokračování knihy sebraných stripů holčičí dvojky Hana a Hana z časopisu Reflex. Další komiksová klasika jde do filmu. V Kanadě bude Christophe Gans, který údajně opustil projekt dobrodruha Boba Moraneho, natáčet Rahana.

SPÁNEMBOHEM ZA ROHEM
Nejnovější počin Comics Centra, životopisný komiks o Kurtu Cobainovi Spánembohem, vyjde už za pár dní – v pondělí 2. května.

VŠE OD JIJÉHO POSEDMNÁCTÉ
Plných 192 stran má sedmnáctý komplet Tout Jijé (Celý Jijé) chronologicky sebraných komiksů legendárního kreslíře Jijého. Je součástí devatenáctidílné série, nabízející možnost objevit souhrn prací, které autor realizoval u vydavatelství Dupuis mezi léty 1938 a 1977. Mimo reprízy všech komiksů zde čtenář nalezne množství ilustrací a ukázek z dobového tisku, dosud neotisknuté obrázky, obálky časopisů atd. Tento díl navíc nabízí obě dvě verze monumentálního biografického komiksu Don Bosco, takže má možnost srovnávat rozdíly a posuny v Jijého tvorbě v rozmezí zhruba deseti let.

HANA A HANA PODRUHÉ
Novinkou ve vydavatelských plánech BB Artu je pokračování knihy sebraných stripů holčičí dvojky Hana a Hana z časopisu Reflex. Na webu nakladatele se dále uvádí: S hrdinkami přicházejí na scénu také Brácha a Majk, Dýdžej a Hilda, Samantha a Voloďa, Klára... a mnozí další. Znáte je stejně dobře jako Hanu a Hanu, které potkáváte každý den. Na ulici, v kavárně nebo v metru. Hana (ta s modrými vlasy) říká: "Chtěly jsme, aby se v naší druhé knížce objevil taky Dýdžej. Ale nakonec to dopadlo tak, že tam jsou všechny naše kámošky a kámoši. A taky úplně cizí lidi." Hana (ta s většími prsy) ji doplňuje: "Nechceme si nechat tu slávu jen pro sebe. Loni byla naše knížka nejprodávanější komix, takže chceme teď dát šanci i dalším lidem. I když je samozřejmě jasný, že nejslavnější budeme pořád my dvě."
Scénář a kresba Miloš Čermák a Miloš Gašparec, 104 stran, vychází 3. května, recenze prvního dílu zde www.komiks.cz/clanek.php?id=854.

16. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Šestnáctý týden roku 2005 jsme na Komiks.cz vystřihli následující články:
Recenze časopisu Zkrat č. 4
Recenze prvního alba Moebiovy série Monde d´Edena
Sedmý díl seriálu Komiks a film
Šestý díl Kumermannova Úvodu do problematiky comicsu

RAHAN BUDE ZFILMOVÁN!
Další komiksová klasika jde do filmu. V Kanadě bude Christophe Gans, který údajně opustil projekt dobrodruha Boba Moraneho, natáčet Rahana (Lécureux & Chéret)! Produkuje Marc Du Pontavice (na svém kontě má kresleného Lucky Luka a Corto Malteseho), rozpočet je stanoven na čtyřicet miliónů Eur, v hlavní roli se objeví Marc Dacascos (Crying Freeman). Film by měl být co nejvěrnější komiksové předloze, začne proto také hrdinovým dětstvím, posléze bude odvržen svým kmenem atd., měl by se vyznačovat silnou atmosférou blízkou až dokumentu. Premiéra je v plánu na začátek roku 2006.

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud