Týden ve světě komiksu 2. – 8. 5. 2005

Sdílej
 
Tento týden se s novými komiksy doslova roztrhl pytel – vyšlo: Spánembohem, Smax, Hana a Hana – Ty vogo, Jako sametová rukavice odlitá ze železa, AARGH Č. 5.5, čtvrté pokračovaní bonelliovských komiksů z edice Nový komiks a překlad francouzského komiksového zpracování klasického díla Bohumila Hrabala Příliš hlučná samota.

PRÁVĚ VYŠLO: SPÁNEMBOHEM
Comics Centrum vydává jedenáct let a jeden měsíc po tragické smrti lídra rockové skupiny Nirvana Kurta Cobaina jeho životopis, komiks Spánembohem: příběh Kurta Cobaina v obrazech (96 stran, překlad Miroslav Adamec). Autory scénáře jsou Barnaby Legg a Jim McCarthy, kresbu obstaral Flameboy. Vydavatel dále uvádí: Tento světový bestseller je unikátní svým pojetím - text čerpá z ověřených životopisů a především umělcových deníků. Cobain se tak stává vypravěčem příběhu vlastního života: od jasných barev idylického dětství přes křiklavé barvy úspěchu a slávy Cobainův příběh nevyhnutelně končí v barvách mnohem temnějších. Scénář čerpá ze zpěvákova trýznivého sebehodnocení i z jasných životopisných údajů, kniha tudíž kolísá mezi subjektivním sněním a objektivní realitou.

Foto
PRÁVĚ VYCHÁZÍ: SMAX
BB Art přichází z další komiksovou knihou tolik populárního scénáristy Alana Moora. Po Lize výjimečných , Strážcích či Top Tenu je to příběh ze světa posledně jmenovaného příběhu - SMAX v kresbě Zandera Cannona (136 stran, překlad Richard Podaný). K obsahu vydavatel uvádí: Policisté Jeff SMAX, obrovitý bojovník s modrou kůží a úžasnou silou, a drobná Robyn Slingerová, známá jako TOYBOX, snažící se s pomocí sbírky svých technologických hraček bojovat proti zločinu, dali sbohem svým poldovským povinnostem. Nyní čelí novým výzvám na Smaxově rodném světě, kam byl modrý obr byl povolán na pohřeb strýčka Macka. Na tomhle světě jej neznají jako Jeffa Smaxe, ale jako Jaafse Macksuna, a prožil si tu jako mladík trýznivé dobrodružství, které před ostatními v Neopoli dosud úspěšně tajil. Robyn jej provází do světa, kde neexistuje žádná věda a kde bernou mincí jsou pouze mýty a magie. Netrvá dlouho a naši parťáci se zapletou do hrdinské výpravy, která si vyžádá všechny jejich síly a schopnosti. Jejich cílem je pomoct některým starým i novým přátelům a dovést do konce nezavršený starý souboj, díky čemuž bude snad Jeff moci uložit svou mučivou minulost nadobro k odpočinku...
Profil originálního vydání čtěte ZDE.

PRÁVĚ VYŠLO: HANA A HANA 2 – TY VOGO
Dalo se to čekat, jsou tady zpátky. Hana (ta s modrými vlasy) a Hana (ta s většími prsy) se vracejí v další knize sebraných stripů s názvem Hana a Hana 2 – Ty vogo. 104 stran přináší novou porci vytříbené zábavy tvůrců Miloše Gašparce a Miloše Čermáka a vydavatel (BB Art) k tomu dodává: Holky v tom nejsou samy. S nimi na scénu přicházejí například Brácha a Majk, Dýdžej a Hilda, Samantha a Voloďa, Klára … a mnozí další. Znáte je stejně dobře jako Hanu a Hanu, které potkáváte každý den. Na ulici, v kavárně nebo v metru. A pak také samozřejmě každý týden v časopise Reflex.
Recenzi první knihy Hana a Hana čtěte zde.

PRÁVĚ VYŠLO: JAKO SAMETOVÁ RUKAVICE ODLITÁ ZE ŽELEZA
Svým premiérovým počinem se dnes prezentuje nové komiksové nakladatelství Al Dente. Jeho produkce se bude zaměřovat na ryzí underground a proto je prvním titulem povídka amerického klasika žánru Daniela Clowese. Halucinační příběh Jako sametová rukavice odlitá ze železa vychází v překladu Martina Gece na 142 stranách a věřme, že vzbudí zaslouženou pozornost čtenářů.

PRÁVĚ VYCHÁZÍ: AARGH Č. 5.5
5. 5. 2005 v 5.05 hodin oficiálně vychází Aargh č. 5.5 (Analphabet books) s obálkou Jana Bažanta. Distribuce speciálního čísla složeného výhradně z komiksů, které mimochodem na první pohled vypadá opravdu mimořádně, se naplno rozjede příští týden. Obsah: T. Prokůpek: Klacek & Fracek 8, D. Macan (Chorvatsko): ????, T. Lavrič (Slovinsko): Lovec oblaků, A. B. Ducci (Brazílie): Krajina nula, R. Kleczyński / B. Szneider (Polsko): Necronomicon, F. Novák / J. Bažant: Pán času, M. Ilić (Chorvatsko/USA) / I. Kordej (Chorvatsko/Kanada): Strážce, I. Baranko (Ukrajina): Jura, A. Gajić (Srbsko): Fauna & flóra, V. Tučapský: Podivný džubox, M. Kulheim: Fénix - Pasáž, P. Zych (Polsko): Život není pohádka, M. Horemans (Belgie): Inspiratorium, P. Čech: Pohádka,
B. Kronic / P. Truściński (Polsko): Vládce, K. Jerie: Ecce Deus.
Recenzi předcházejícího čísla čtěte zde.

Foto
PRÁVĚ VYŠLO: ČTVRTÁ ČÍSLA NOVÝCH KOMIKSŮ
Veletrh Svět knihy přináší také premiéru dlouho očekávaných čtvrtých pokračovaní bonelliovských www.komiks.cz/clanek.php?id=863 komiksů z edice Nový komiks www.novykomiks.com vydávané firmou AFFL. Ke čtenářům se tak konečně dostávají svazky: Dylan Dog - Studna šalby a klamu, Nathan Never - Vyšší vrstva, Mister No - Kde je Carlos Gomez a Tex - El Morisco. Dobrou zprávou pro příznivce všech čtyř hrdinů je zachování zaváděcí ceny (garantované pro první tři čísla). Jako bonbónek navíc se rovněž objevuje knižní komplet prvních tří dílů Texe (Osamělý vlk, Nemilosrdná džungle a Zrádce) za akční cenu.

18. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Osmnáctý týden roku 2005 jsme na Komiks.cz vysekli následující články:
Recenzi scénického komiksu Alois Nebel
Teorii Komiks jako ontogenetická konstanta
Osmý díl seriálu Komiks a film
Sedmý díl Kumermannova Úvodu do problematiky comicsu
Pozvánku na veletrh Svět knihy 2005

PRÁVĚ VYŠLO: PŘÍLIŠ HLUČNÁ SAMOTA
Překlad francouzského komiksového zpracování klasického díla Bohumila Hrabala Příliš hlučná samota, které už se v Praze představilo i formou výstavy (více o ní zde), vydalo nakladatelství (Maťa ve své komiksové edici Glum. Autory osobitého projektu jsou Ambre (kresba), Valérie Berge (fotografie) a Lionel Tran (text). Vázaná kniha má 88 stran, pevnou vazbu a stojí 278 Kč.

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud