Týden ve světě komiksu 23. – 29. 5. 2005

Sdílej
 
V červnu vyjde druhá kniha příběhu Batman – Ticho. Comics Centrum zvolilo mimořádně náročný postup při realizaci svého nového titulu Dobrodružství Luthera Arkwrighta. Vzhledem k tomu, že podklady neexistují, přistoupilo k restauraci originálních Talbotových kreseb, které dorazily v podobě tvrdých kartonových desek formátu A2. Právě vyšlo: W.I.T.C.H. Čarodějky 25 – 30.

KOMIKSY OD MATI NA TENTO ROK
Na veletrh Svět knihy 2005 Maťou původně plánované pokračování Basketa Flory bylo odloženo na podzim, neboť autoři (Jan Pelc a Andrej Kostič) jsou plně vytíženi přípravou filmové adaptace příběhu tohoto drsného detektiva. Do konce roku by však celá trilogie i přes zpoždění měla být uzavřena. Mimo to nakladatelství ve svém edičním plánu nabízí i první oficiální CD "známé pražské underpunkové skupiny" A bude hůř volně inspirované románem Basket Flora.
P. S. Druhý díl komiksu Basket Flora vyjde v září, třetí díl v listopadu dohoto roku.

Foto
DVOJKA BATMANOVA TICHA V ČERVNU
Na 27. června naplánoval BB Art vydání druhé knihy příběhu Batman - Ticho scénáristy Jepha Loeba (Batman: Dark Victory, Daredevil: Yellow, seriál Smallville) a kreslířů Jima Lee (Wildcats, Divine Right, X-Men) a Scotta Williamse. Český překlad zařídil Jiří Pavlovský a k obsahu 192 stran nakladatel dále uvádí: TICHO 2, obsahující závěrečných sedm sešitů kultovní série, je epický příběh o přátelství, důvěře a zradě.
Recenzi jedničky čtěte zde.

OCTOBRIANA BODUJE
V kategorii "Vědecká a odborná literatura" (vida, kam až komiks u nás povýšil) soutěže Nejkrásnější české knihy roku 2004 získala Octobriana a ruský underground z nakladatelství Labyrint druhé místo. Pěkný úspěch. A pro úplnost ještě nejnovější upřesnění vydání Bílých Hor, třetího dílu série Alois Nebel: říjen 2005.

PRÁVĚ VYŠLO: W.I.T.C.H. ČARODĚJKY 25 - 30
Egmont www.egmont.cz přichází s dalším, již pátým sebraným vydáním komiksové série nejen pro dívky Čarodějky W.I.T.C.H. Sešity 25 až 30 vycházely ve druhé polovině loňského roku.

Foto
CC MAKÁ NA ARKWRIGHTOVI
Mimořádně náročný postup muselo zvolit Comics Centrum při realizaci svého nového titulu Dobrodružství Luthera Arkwrighta. Vzhledem k tomu, že podklady neexistují, přistoupilo k restauraci originálních Talbotových kreseb, které dorazily v podobě tvrdých kartonových desek formátu A2. To si vyžádalo sestavení originálního scaneru: jeho samostatné okno se pohybuje po desce (zde posloužily lakované dveře) podepřené krabicemi od banánů (to kvůli pohlcení otřesů) a každý arch se snímá na čtyřikrát. Speciální software pak dokáže rozdělenou stránku složit zpátky tak, že ani po sebebedlivějším pozorování nic nezjistíte. Je jasné, že tento postup, spojený s pracným retušováním a další grafickou přípravou, zabere nejen spoustu času (přibližně půl dne na každou z 216 stránek), ale také si vyžaduje nadstandardní hardwarové vybavení. To znamená až 50 GB paměti, serial ATA RAID kartu s 256 MB vyrovnávací pamětí, dva stripované 120 GB NCQ disky. Je tedy nač se těšit - áčtyřková kniha s papírem evokujícím dřevoryt (což byl ostatně autorův původní záměr) vyjde pravděpodobně v červenci a stát by měla kolem 600 Kč.
A ještě poznámka: Bryan Talbot přislíbil, že osobní účastí pomůže propagovat své komiksy v ČR.

21. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Dvacátý první týden roku 2005 jsme vám předvedli následující pětku článků:
Recenzi Nathan Never 4 - Vyšší vrstva
Recenzi Tex Super Pack 1
Profil mangy Oldboy
Druhý díl podrobného profilu Asterixe
Desátý díl Kumermannova Úvodu do problematiky comicsu
Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud