Týden ve světě komiksu 30. 5. – 5. 6. 2005

Sdílej
 
Ve věku 77 let zemřel Belgičan Francois Craenhals, kreslíř Poma a Teddyho, Rytíře Ardenta a Čtyř es – jeden z klasiků franko-belgické komiksové školy. Scénárista Jean Van Hamm sixce prohlásil,, že s komiksem končí, nyní však chystá nové album s názvem, který snad ani nepotřebuje překlad - Na zdorovie, Shaniouchka.

VAN HAMMOVA LADY S.

Foto
A máme tu opět scénáristu Jeana Van Hamma, který zdá se nic nedbá svého vyhlášení, že s komiksem končí. Jeho dalším počinem je album s názvem, který snad ani nepotřebuje překlad - Na zdorovie, Shaniouchka. Jedná se o vstupní díl série Lady S. a v kresbě Aymonda ho vydal Dupuis. Zuzana, adoptivní dcera a hlavní spolupracovnice amerického diplomata Jamese Fitzroye, pracujícího momentálně v Evropě, je šťastná, mimořádně inteligentní a šarmantní dívka. To vše se ale brzy začne měnit: objevují se záhady, pochybnosti a stíny minulosti a Zuzana tak musí rozehrát nejnebezpečnější hru svého života - jako tajná špiónka Lady S.

HARMASAN DRSNĚJŠÍ MIMOZEMŠŤANA
Tisknout comics na toaletní papír, to už napadlo snad každého, kdo kdy přemýšlel o tom, jak skládat comicsová políčka k sobě. Podle zprávy, kterou přinesl Idnes.cz se v Polsku chystají tento nápad nejen realizovat, ale ještě ho přeladit do politické satiry: na jednotlivých útržcích toaleťáku by se měl totiž objevit comics s tamějšími politiky. Přiznejme sebekriticky: kam se na tohle hrabe jedna lechtivá raoulovská scénka s nejmenovaným sociálnědemokratickým ministrem?
Foto
RUMSFELD DAROVAL SPIDERMANA VOJÁKŮM
"Mám pro vás dárek - Spidermana!" Asi byste si nikdy nepomysleli, že tato slova pronese ministr obrany Spojených států Donald Rumsfeld, ale začátkem května v Pentagonu během tiskové konference se tak stalo. Marvel Comics totiž vydal speciální komiks na podporu amerických vojáků. Knihu The New Avengers: Guest Starring the Fantastic Four napsal Brian Michael Bendis (Daredevil) a společně nakreslili Dan Jurgens a Sandu Flora. Uprostřed knihy je dvoustránkový rozkládací plakát s logem nadace America Supports You obklopeného marvelovskými superhrdiny. Marvel daruje originální kresby k vydražení a vydělanými penězi přispěje na činnost nadace, která podporuje nemocné a zraněné příslušníky armády a jejich rodiny.

CRAENHALS ZEMŘEL
Dostatečnou pozornost jsme nevěnovali jedné smutné události. Ve věku 77 let zemřel Belgičan Francois Craenhals, kreslíř Poma a Teddyho, Rytíře Ardenta a Čtyř es. Zvládal v nich kresbu realistickou i humoristickou a nejen díky nim zanechal úžasné dědictví a řadí se ke klasikům franko-belgické komiksové školy. Narodil se blízko Bruselu 15. listopadu 1926. Své první kroky udělal na přelomu 50. a 60. let v časopise Heroic album, sdružující tehdejší největší naděje belgického komiksu (Greg, Tibet ad.). Zde pod vytvořil seriál Karan inspirovaný Tarzanem. V revue Petits Belges potkal Jijého a stejně důležitá byla i jeho práce pro Journal de Tintin či pro deník Libre Belgique, kde v průběhu dvaceti letech zveřejnil 3000 stripů série Primus a Musette. Na vývoji jeho stylu se výrazně podepsala spolupráce na sérii Čtyři esa, vrchol své práce představuje v historicko-dobrodužné sérii Rytíř Ardent (1966) a humorné Pom a Teddy.

22. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Dvacátý druhý týden roku 2005 jsme vám předvedli následující pětici článků:
Recenzi knihy Spánembohem
Poznámky k hudebním odkazům ve Spánembohem
Rozhovor s Danielem Kumermannem
Třetí díl podrobného profilu Asterixe
Jedenáctý díl Kumermannova Úvodu do problematiky comicsu

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud