Týden ve světě komiksu 20. – 26. 6. 2005

Týden ve světě komiksu 20. – 26. 6. 2005
Sdílej
 
V létě bude svět čelit nové hrozbě v podobě Johnatana Cranea, známějšího pod zločineckým aliasem Scarecrow. Je to jeden z Batmanových protivníků a právě tihle dva se spolu utkají při svém červnovém návratu na stříbrné plátno v dychtivě očekávaném Batman begins. 14. července se objeví nové vydání prvního dílu kultovní série Sin City od Franka Millera se zbrusu novým překladem.

PRAPŮVOD STRACHU: YEAR ONE: BATMAN / SCARECROW
V létě bude svět čelit nové hrozbě v podobě Johnatana Cranea, známějšího pod zločineckým aliasem Scarecrow. Je to jeden z Batmanových protivníků a právě tihle dva se spolu utkají při svém červnovém návratu na stříbrné plátno v dychtivě očekávaném Batman begins. Protože se z něj stala filmová hvězda, dostává Scarecrow svojí vlastní dvoudílnou sérii. O světla ramp se ale bude muset podělit se svým úhlavním nepřítelem. Temný psychologický příběh Year one: Batman/Scarecrow pochází z pera Bruce Jonese a štětce Seana Murphyho a úvodní díl vyšel v květnu. Děj se odehrává na začátku kariéry jak Temného Rytíře tak i Scarecrowa. Jones využil příležitosti a nechal postavu Scarecrowa doslova "vyjít z dělohy". Vykreslil jeho rodiče, nejbližší příbuzné a věci, které jej od dětství ovlivňovaly. Poprvé tak objasnil vznik této postavy, jejíž hlavní zbraní je strach. Na ztvárnění záporného hrdiny si Jones dal záležet přesně v duchu Disneyových slov: zločinci, to je to, proč lidi chodí do kina.

BLÍŽE K NOVÉMU VYDÁNÍ SIN CITY 1
14. červenec, datum nového vydání prvního dílu kultovní série Sin City od Franka Millera se nezadržitelně blíží a nakladatelství Comics Centrum proto přichází s novými informacemi. Plný název knihy bude znít Sin City 1 - Drsný sbohem, obsáhne 208 stran a oproti původnímu vydání se dočká následujících rozdílů: Pevné desky a přebal, půlkulatý hřbet, nový formát jako v americkém originálu, červená stužková záložka, číslovaní stránek, úprava hřbetu knihy (po vydání všech dílů v nové grafické úpravě dosáhne jejich délka 17 cm a na hřbetě se objeví kresba tancující Nancy), nová obálka od Chipa Kidda, nové úvodní listy, kvalitní silný neprosvítající matný papír, kvalitnější obrázky s množstvím detailů z nových podkladů a nový lettering rukopisem Franka Millera. A také překlad - ten původní od Štěpána Kopřivy totiž podle Comics Centra spíše text volně převyprávěl a navíc v minulém čase, čímž došlo k posunutí mnoha významů, posunutí vnímání hlavní postavy Marva a nešťastnému vyznění na mnoha místech s ohledem na další díly Sin City. Nový překlad Dany Krejčové bude takový, jak text v originále Miller původně zamýšlel. Porovnání obou překladů naleznete zde: starý vs. nový.

25. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Dvacátý pátý týden roku 2005 Komiks.cz přinesl následující šestku článků:
Recenzi Tex 4 - El Morisco
Recenzi Superman´s Metropolis
Přehled filmových komiksových crossoverů
První díl rozboru Zuzany Andělové Vysoké a nízké
Čtrnáctý díl Kumermannova Úvodu do problematiky comicsu
Zahájení soutěže Léto s Egmontem

PRÁVĚ VYŠLO: USAGI YOJIMBO - DAISHO
Slibovaná knižní podoba samurajských příběhů scénáristy a kreslíře Stana Sakaie, které zaznamenaly slušný ohlas v časopisech Crew2 č. 10 a 11 je tady. Pod názvem Usagi Yojimbo - Daisho, v překladu Ĺudovíta Platy a o rozsahu 197 stránek ji vydává nakladatelství Crew. To dále uvádí: Dlouhouchý ronin Usagi Yojimbo se už mnoho let toulá krajinou a prožívá různá dobrodružství. V této knize na něj čeká setkání s s tajuplným mnichem, hamižným sázkařem, tlupou lupičů a především pak generálem Fujiim, který ve své snaze pokořit králičího samuraje zajde příliš daleko...

Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud