Dva týdny ve světě komiksu 27. 6. – 10. 7. 2005

Dva týdny ve světě komiksu 27. 6. – 10. 7. 2005
Sdílej
 
Právě vyšla vzpomínková kniha dlouholetého šéfredaktora ABC Vlastislava Tomana: Můj život s ABC - Ábíčkem. Dále se na pultech objevil druhý díl batmanovského příběhu Ticho, teoretická kniha Stavba komiksu nebo dotisk alba Asterix a Kleopatra.

NOVÉ NOVÉ KOMIKSY V ZÁŘÍ
Na webových stránkách edice Nový komiks je již možné dozvědět se podrobnosti o pátých dílech jednotlivých sérií, které vyjdou v září: Dylan Dog 5 - Marné sny (scénář Faraci, kresba Angelo Stano), Mister No 5 - Diamanty (scénář Guido Nolitta, kresba Franco Bignotti), Nathan Never 5 - Pravěká hrozba (scénář Ricardo Secchi, kresba Paolo Di Clemente), Tex 5 - Sierra encantada (scénář Gianluigi Bonelli, kresba Guglielmo Letteri).

PRÁVĚ VYŠLO: MŮJ ŽIVOT S ABC - ÁBÍČKEM
Časopis ABC si za desetiletí své existence vytvořil kultovní status. Jak k tomu došlo? Jak vůbec vzniklo první číslo? Jak se vytvářela redakce? Kdy došlo k nejvýznamnějším změnám v historii časopisu? Kdy se dostal do televize? Na tyto a spoustu dalších otázek odpovídá 207 stránková vzpomínková kniha dlouholetého šéfredaktora Vlastislava Tomana, kterou vydalo nakladatelství Ostrov: Můj život s ABC - Ábíčkem. A vzhledem k autorově velké lásce ke komiksu je pochopitelné, že obsahuje velké množství materiálů, věnovaných právě komiksům, které se na stránkách Ábíčka houfně objevovaly.
Čtěte také: Velká kniha komiksů 1

26. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Dvacátý šestý týden roku 2005 na Komiks.cz přivál následujících pět článků:
Recenzi magazínu Crew2 č. 13
Recenzi Komiksové historie světa 3
Recenzi třetího dílu série Monde d´Edena
Druhý díl rozboru Zuzany Andělové Vysoké a nízké
Patnáctý díl Kumermannova Úvodu do problematiky comicsu
A nezapomeňte na pokračování soutěže Léto s Egmontem

PRÁVĚ VYŠLO: BATMAN - TICHO 2
BB Art vydává dokončení batmanovského epického příběhu o přátelství, důvěře a zradě Ticho. I druhou, 192 stránkovou knihu (sestavenou ze závěrečných sedmi sešitů série), mají na svědomí scénárista Jeph Loeb, kreslíři Jim Lee a Scott Williams a překladatel Jiří Pavlovský. K obsahu nakladatel uvádí: Temný rytíř se utkává se spoustou známých padouchů, včetně Scarecrowa, Ra´s al Ghula, Two-Face, Riddlera... a dokonce i samotného Jokera. A postupně se dostává blíž a blíž k tajemnému muži v obvazech, který se všemi manipuluje. Jenže dostat se k němu blízko a porazit ho, to jsou dvě zcela odlišné věci.
Recenzi prvního dílu čtěte zde.

ZKRAT Č. 5 NA OBZORU
Ještě do letních prázdnin mělo vyjít další číslo již zavedeného fanzinu Zkrat. To se bohužel nepodařilo, nicméně na přelomu srpna a září se na nabušenou pětku můžete těšit. A když říkáme nabušenou, myslíme opravdu n-a-b-u-š-e-n-o-u, jak může dosvědčit nakladatel: Hlavními tahouny budou desetistránková mlátička Radegast Tomáše Prokůpka a Tomáše Jirků s prvky slovanské mytolgie a zabalená v hellboyovské atmosféře. Druhým lákadlem bude tucet stránek existenciálně fantaskního putování Miguel Martina Plška. Barevné stránky zaplní Jirka Grus, Jirka Husák a Belgičan Pieter de Poortere. Ze zahraničních hostů tu ještě budou Lars Sjunnesson s druhým Errolem a švýcarský šílenec Helge Reumann. Opomenout nelze ani zbylé autory - hlavně pak Jirku Zimčíka s povídkou Divoká Hadice ze světa Cyklu 5, Karla Jerieho, Zuzanu Andělovou a Kamila Tatara.
Recenzi doposud posledního Zkratu (č. 4) čtěte zde.

PRÁVĚ VYŠLO: STAVBA KOMIKSU
TRAMTARARÁÁÁ. Ano, už je to tady. Obvykle se teorie nechává přes léto spát, ale v komiksu je řada věcí prostě jinak (však i ty Vánoce máme v lednu, že :-). A tak se právě nyní, na samém počátku prázdnin, můžeme začíst do novinky nakladatelství Host, kterou je vůbec první ucelená teoretická práce o komiksu, která v češtině kdy vyšla - Stavba komiksu. Jejím autorem je Thierry Groensteen (nar. 1957), který platí již po dvacet za jednoho z největších světových odborníků na komiksovou tvorbu a jednoho ze zakladatelů teorie komiksu jako takové. Je tvůrcem řady teoretických prací o komiksu ve všech jeho podobách a zakladatelem časopisu Cahiers de la Bande Dessinée a 9e Art. Žije ve francouzské metropoli komiksu Angoulême, kde vyučuje na Ecole Régionale des Beaux-Arts a je ředitelem muzea komiksové tvorby.
Kniha nazvaná v originále Systém komiksu (Systéme de la bande dessinée, překlad Barbora Antonová, 220 stran formátu 21x13,5 cm, brožovaná vazba) přináší erudovaný teoretický pohled na fungování komiksového média či, slovy nakladatele, "novou analýzu jazyka komiksu. Kniha vychází z podrobného popisu různých konstitutivních jednotek komiksu a jejím vyústěním je vysvětlení hlavních významotvorných mechanismů. Autorovy teoretické vývody se opírají o pečlivě zvolené příklady z klasické i současné komiksové tvorby. Dílo zdůrazňuje prvořadost vizuální stránky komiksového diskurzu, aniž však opomíjí jeho verbální funkce. Nový přístup k obecné četbě obrazu, jenž je podle Groensteena vypověditelný, popsatelný a interpretovatelný, ovšem zdaleka přesahuje sféru vlastní ´deváté múzy´." Je to studie především lingvistická, respektive sémiotická, a není tedy čtením pro každého, jistě bude však neocenitelným zdrojem poznání pro všechny, kdo se komiksem zabývají hlouběji - a jak dokládá i naše sekce Teorie, takových ani u nás není málo.

27. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Dvacátý sedmý týden roku 2005 na Komiks.cz přidul následující kvarteto článků:
Recenzi Hellblazer - Syn člověka
Recenzi Usagi Yojimbo - Daisho
Třetí díl rozboru Zuzany Andělové Vysoké a nízké
Šestnáctý díl Kumermannova Úvodu do problematiky comicsu


PRÁVĚ VYŠLO: ASTERIX A KLEOPATRA (DOTISK)
Egmont uvádí dotisk (v podobě již třetího českého vydání) šestého sešitu Asterixových dobrodružství s názvem Asterix a Kleopatra.

Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud