Knižní a komiksové recenze 16/2005

Knižní a komiksové recenze 16/2005
Sdílej
 
Recenze nových komiksů Nathan Never, Asterix a zlatý srp a dětské encyklopedie Zvířata.

KOMIKS: Nathan Never

A. F. F. L.

V trochu vzdálenější budoucnosti sice lidstvo žije v obrovských kosmických megapolích, ale lidé jsou stále lidé. Se zločinem je nutno bojovat - a proto je tady zvláštní agent Nathan Never. Jeho příběhy často nekončí moc dobře a jeho protivníky jsou mnohdy nadnárodní korporace. Mění se ale charakter příběhů - jednou válečná story, jindy zase až hororová pátračka, jistotou však je zajímavě gradovaný děj, sympatický hrdina, ponurý svět a kvalitní kresba.

****
Vojtěch Čepelák



KOMIKS: Asterix a zlatý srp

EGMONT

Hádejte slavnou kreslenou dvojici - oba mají velké nosy, jeden je malý a druhý velký. A rádi prohánějí Římany po lese. Křemílek a Vochomůrka? Ne! Asterix a Obelix. V tomto díle se vydávají do Lutecie, aby zde koupili zlatý srp, který potřebuje druid Panoramix k přípravě kouzelného nápoje. Na místě však zjistí, že to nebude tak jednoduché, protože jediný obchodník se srpy zmizel, a tak se pouštějí do složitého pátrání. Víc už neprozradím, jen vám mohu slíbit, že vše skončí už tradiční hostinou na návsi.

***1/2
Jožka Cipra


KNIHA: Zvířata

ALBATROS
Dětská encyklopedie o zvířatech autora Philippa Duboise se snaží zaujmout neobvyklým pojetím látky. Nenajdete v ní žádný obsáhlý seznam zvířat začleněných do tříd, řádů a čeledí - jsou tu jen ti nejzajímavější jedinci. Celá kniha se tak stává daleko zábavnější a snáze stravitelnou. Její nejsilnější zbraní jsou poutavé ilustrace, které vytvořilo přes deset výtvarníků, a tak se publikace vyhnula jednotvárnosti.

****
Jožka Cipra

 

Články odjinud