Dva týdny ve světě komiksu 8. 8. – 21. 8. 2005

Dva týdny ve světě komiksu 8. 8. – 21. 8. 2005
Sdílej
 
Předposlední prázdninové novinky ze světa komiksu přinášejí informace o třetím dílu nádražácké trilogie Alois Nebel a dalších zajímavostech.

DAREDEVIL VS. PUNISHER ANEB PŘEŽIJE KINGPIN?

Když se Daredevil prohlásil za nového Kingpina, jeho příběh najednou poskočil o rok do budoucnosti a čtenáři se tak nikdy nedozvěděli nic o katastrofálních dopadech bezprostředně po této události. Uvrhla totiž Daredevila do křížku s Punisherem, člověkem, jenž chce uštvat každého, kdo získal titul Kingpin. Celý příběh začal vycházet v červenci na stránkách šestidílné série Daredevil vs. Punisher u Marvel Comics. Časově se příběh odehrává právě během onoho chybějícího roku v sérii Daredevil. Scénář i kresby má na svědomí tvůrce David „Stray Bullets“ Lapham.

32. TÝDEN NA KOMIKS.CZ

Třicátý druhý týden roku 2005 Komiks.cz nabídl tento set článků:
Profil čtyřlístkovského Sherlocka Holmese
Recenzi filmu Fantastická čtyřka
Třetí díl práce Mytologické prvky v komiksu
Dvacátý první díl Kumermannova Úvodu do problematiky comicsu
A nezapomeňte na pokračování soutěže Léto s Egmontem

COMICS SALÓN 2005 – FILMY, COSPLAY, KARAOKE

S tím, jak se druhý ročník slovenského Comics Salónu nezadržitelně blíží, nabobtnává také jeho program. Již teď je jasné, že se budou promítat zajímavé komiksové filmy jako Sin City, Batman začíná a Constantine. Proběhne také Cosplay, tedy komiksové maškarní, zájemci o účast posílejte obrázek a popis postavy, kterou budete hrát, na e-mail sutech@animecrew.org, bližší info zde. Uzávěrka soutěže je 1. října 2005. Chybět nebude ani Karaoke, více se dozvíte zde.
2. Comics salón, 14. – 15. října 2005, areál SÚZA, Drotárska cesta 46, Bratislava, www.comics-salon.sk.

STAŇTE SE TAKÉ NAKLADATELEM!

To je název nové simulační internetové hry. Vytvořila ji firma Sceneario a úkolem hráčů je stát se zkrátka co největším komiksovým nakladatelem. Aneb další varianta monopolů, dostihů, reklamek atd.: hráči stoupají v pozicích, vytvářejí vlastní katalog, angažují autory (skutečná jména, modifikována byla pouze křestní jména) na jejich realizaci, hlídají si rozpočet, tvoří marketingový plán, mohou obchodovat na burze a samozřejmě se starají hlavně o dobré prodeje. Podle kritiků je však v této nepochybně zajímavé hře zcela zapomenut umělecký aspekt při tvorbě komiksů.

ZLATÉ HORY NA OBZORU

Třetí, závěrečný díl nádražácké trilogie Alois Nebel je nakreslený. V Labyrintu se právě začalo s letteringem a během dvou týdnů jdou Zlaté Hory scénáristy Jaroslava Rudiše a kreslíře Jaromíra 99 do tisku. K obsahu 120 stránkové knihy formátu 165 x 230 mm nakladatel uvádí: Třetí díl je asi úplně nejtemnější a nejsyrovější. Děj se přesouvá zpátky do hor, kde se nelítostná minulost Sudet prolne se syrovou současností a autoři nechají jednu z hlavních postav zemřít. Do života Aloise Nebela zasáhne velká povodeň a konečně i velká láska.
Slavnostní křest se uskuteční 26. září v pražském Paláci Akropolis. Koncem léta také vyjde definitivní anglická verze (v překladu Anny Lordan) prvního dílu Bílý potok (A Story from the Borderlands).

TÝDEN S ALOISEM NEBELEM V PALÁCI AKROPOLIS

Komiksový železničář Alois Nebel se na poslední zářijový týden přestěhuje ze stanice Bílý Potok v Jeseníkách do pražského Paláce Akropolis (Kubelíkova 1548). V pondělí 26. září tu osobně uvede třetí a závěrečný díl komiksu autorské dvojice Rudiš & Jaromír 99 nazvaný Alois Nebel – Zlaté Hory. Během večera zahraje jesenická skupina Priessnitz, v níž Jaromír 99 zpívá. Jako host vystoupí berlínská punk-rocková kapela U-Bahn, známá z Rudišova románu Nebe pod Berlínem.
Celý týden budou ve foyer Paláce k vidění kresby Jaromíra 99 z nebelovské trilogie.
V pátek 30. září pak uvede Palác Akropolis v pražské premiéře divadelní hru Alois Nebel Činoherního studia z Ústí nad Labem (recenze zde). V hlavní roli exceluje Leoš Noha, hudbu složil Petr Kružík (Priessnitz), režii má Natália Deáková.

33. TÝDEN NA KOMIKS.CZ

Třicátý třetí týden roku 2005 Komiks.cz nabídl tento kvartet článků:
Recenzi Eisnerova posledního komiksu Spiknutí
Profil režiséra Guillerma del Tora
Čtvrtý díl práce Mytologické prvky v komiksu
Dvacátý druhý, závěrečný díl Kumermannova Úvodu do problematiky comicsu.

 

Články odjinud