Dva týdny v komiksu 22. 8. – 4. 9. 2005

Dva týdny v komiksu 22. 8. – 4. 9. 2005
Sdílej
 
První poprázdninové zpravodajství ze světa komiksů vám opět přinášejí informace o čerstvých novinkách a dalších komiksových zajímavostech.

VELKÉ ŘÍJNOVÉ „ODSOUZENÍ“ OD IDW PUBLISHING

Vydavatelství IDW Publishing je pravděpodobně nejznámější díky snaze znovu oživit horový komiks. Až na několik pozoruhodných výjimek patřil horor v komiksu posledních třicet let k téměř nepublikovaným žánrům. Poté, co se na scéně objevila 30 dní dlouhá noc Steva Nilese a Bena Templesmitha, se hororový žánr v komisech opět probudil. V IDW se proto rozhodli alespoň částečně navázat na polozapomenuté ilustrované hororové časopisy Erie a Creepy, které v padesátých a šedesátých letech vydávali Waren Publications. Výsledkem je nový dvouměsíčník nazvaného DOOMED (Odsouzený). Jeho první černobílé číslo vyjde v říjnu, bude vytištěno na novinovém papíře časopisového formátu a představí komiksové adaptace krátkých hororových románů od takových mistrů žánru jako Richard Matheson, Robert Bloch, David J. Schow a F. Paul Wilson.

KRESLETE PRO NOVÝ KOMIKS DO KONCE ZÁŘÍ

Celé léto jste mohli kreslit návrhy obálek pro pátá čísla sérií z edice Nový komiks (Dylan Dog, Mister No, Nathan Never, Tex). Vzhledem k neutuchajícímu zájmu byla akce prodloužena až do 30. září 2005, takže všichni, kdo rádi kreslíte, neváhejte a pokud jste se ještě nezúčastnili, máte novou šanci! Inspiraci z již zaslaných prací můžete čerpat zde, více informací naleznete zde.

THRU THE MOEBIUS STRIP

Projekt animovaného sci-fi filmu Jeana Girauda je znovu oživen. Thru The Moebius Strip měl mít premiéru již loni, bohužel realizace nabrala blíže nespecifikované, avšak značné zpoždění. Nakonec se zdá, že projekt se na plátnech kin objeví ještě letos – mezinárodní předpremiéra má být v Paříži. První obrázky pro film byly vytvořeny týmem animátorů pod vedením samotného Moebia již v roce 2000 v Los Angeles. 150 členný tým pak na práci pokračoval v čínském studiu v Šenzenu. Scénář napsali Jim Cox a Paul Gertz, produkují Frank Foster (zakladatel Sony Imageworks) a David Kirschner. Hlas hlavní postavě Simona Weira propůjčí Mark Hamill (Hvězdné války).

34. TÝDEN NA KOMIKS.CZ

Třicátý čtvrtý týden roku 2005 Komiks.cz nabídl toto trio článků:
Recenzi knihy Stavba komiksu
Recenzi knihy Můj život s ABC - ábíčkem
Pátý díl práce Mytologické prvky v komiksu
A nezapomeňte na pokračování soutěže Léto s Egmontem!

PRÁVĚ VYŠLO: ZKRAT Č. 5

Martin Přibyl www.zkrat.comx.cz vydává páté číslo komiksového fanzinu Zkrat. Barevná obálka formátu A4 skrývá jednohubky Jiřího Gruse, Jiřího Husáka a Belgičana Pietera de Poortere. Tahounem vnitřních 40 černobílých stran je desetistránková mlátička Radegast Tomáše Prokůpka a Tomáše Jirků s prvky slovanské mytolgie zabalená v hellboyovské atmosféře. Dalším lákadlem je tucet stránek existenciálně fantaskního putování Miguel Martina Plška. Ze zahraniční se ještě prezentují švédský alternativec Lars Sjunnesson a švýcarský šílenec Helge Reumann. Z ostatních autorů nelze opomenout Jirku Zimčíka s povídkou Divoká Hadice ze světa Cyklu 5.
Recenzi předcházejícího čísla 4 čtěte zde.

PRÁVĚ VYCHÁZÍ: HITMAN 2 – MÍSTNÍ HRDINOVÉ

Tommy Monaghan se vrací. BB Art vydává pod názvem Místní hrdinové pokračování úspěšné knihy Hitman scénáristy Gartha Ennise a kreslíře Johna McCrey. Překlad 168 barevných stran si opět střihnul Štěpán Kopřiva a nakladatel k obsahu uvádí: Tommy Monaghan odstraňuje superlidi. Je to férovější – a navíc je za ně víc peněz. Jenže takovýhle člověk je dost na očích, takže není divu, že si ho všimne vláda a udělá mu nabídku, kterou nemůže odmítnout. Bude pracovat pro ně a likvidovat superhrdiny, kteří si nehledí svého a dělají problémy. Jenže Hitman odmítne a tím si udělá nepřátele na vysokých místech... a navíc se do hry vloží i Green Lantern. A jako by neměl Hitman dost problémů, čekají na něho ještě zombie tučňáci!

35. TÝDEN NA KOMIKS.CZ

Třicátý pátý týden roku 2005 Komiks.cz nabídl tyto tři články, z velké části věnované Zelenému Raoulovi:
Recenzi knihy Zelený Raoul – Deset let…
Obrazový průvodce komiksových postav v Raoulovi
Recenzi knihy Vycházející hvězdy 1
Všechny recenzované tituly je možné zakoupit ZDE.

S RYCHLÝMI ŠÍPY DO STÍNADEL

V Muzeu dětské kresby (ulice U Radnice, Praha 1) začíná 6. září výstava o odkazu Jaroslava Foglara nazvaná S Rychlými šípy do Stínadel. Akce je připravená k 65. výročí vydání románu Záhada hlavolamu.
Reportáž z výstavy připravujeme.

Tyto zprávy a ještě mnohem víc najdete na

Autor

připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud