Kino: Legendy z Dogtownu

Kino: Legendy z Dogtownu
Sdílej
 
Ještě na začátku sedmdesátých let byl skateboard jen prkno s kolečky, na kterém se dalo pouze jezdit po chodníku. Pak jednoho krásného dne začali kalifornští surfaři (kteří na skejtu jezdili, když nebyly vlny) používat polyuretanová kolečka. O všem, co vedlo ke vzniku moderního skateboardingu, vypráví film Legendy z Dogtownu.

8. září 2005, Falcon

NA POČÁTKU BYLA KOLEČKA

Kolečka s lepšími jízdními vlastnostmi byla jen začátek. Brzy přišli hoši skejťáci na to, že v prázdném bazénu mohou dělat na prkně podobné věci jako na surfu ve vlnách, a pak už stačilo jen sebrat odvahu, začít skákat a pilovat triky. Film Legendy z Dogtownu si v tomhle nevymýšlí. V roce 1975 byly na kalifornských plážích Santa Monica a Venice Beach položeny základní kameny skateboardingu.

JEŠTĚ JEDNOU A S HERCI


Scenáristou snímku je Stacy Peralta, který se skateboardingové evoluce účastnil. Před pár lety o ní natočil dokumentární film, z nějž bylo zřejmé, že na počátku skateboardingu bylo také hodně drog a násilí. V případě Legend z Dogtownu jde o film hraný a uhlazenější, ale vedle herce Heatha Ledgera z Příběhu rytíře tu uvidíte i skutečné skateboarďáky (objeví se tu Johnny Knoxville a Tony Hawk).

Neviděli jsme

 

Články odjinud